ZOO oslavila 85. narozeniny. Žirafka i hrabáč dostali své jméno

Zvědavé žirafy ve výběhu
Zobrazit fotogalerii (13)
 

V pražské ZOO dnes byla doslova hlava na hlavě. Na oslavy jubilea k 85. výročí od otevření ZOO se přišlo podívat na 20 tisíc lidí. Hlavním bodem programu byly křtiny mláděte žirafy a hrabáče. V den oslav zemřel bývalý dlouholetý zaměstnanec ZOO Petr Šulc. 

Kdo se byl podívat v pražské ZOO na její 85. narozeniny, musel se prodírat všeobjímajícími davy. Ze všech stran se tlačili lidé, kteří se přišli pokochat zvířátky. Těch tu bylo opravdu hodně – a samozřejmě se bez nich neobešly ani křtiny. Mladá žirafka dostala jméno Anna, jejím lidským kmotříčkem se stal olympijský medailista Ondřej Synek. O jméně hrabáče rozhodli lidé už v online hlasování, takže samička hrabáče dostala jméno Nyota. Za kmotra pojala olympionika Petra Koukala. 

 

Probíhající oslavy však mláďata vůbec nezajímala. Mnohem víc si hleděla své maminky a toho, kde  je něco k snědku. Mimo křtiny mláďat vyplňovala program hudební kapela Kašpárek v rohlíku. Jubilejní pódium bylo umístěné hned vedle výběhu slonů, atmosféra na oslavách byla celkově na spadnutí. Tu a tam se nějaké pobíhající dítko ztratilo a rodiny s dětmi tvořily jednu nekončící řadu na všech cestách.

V den oslav bohužel zemřel bývalý dlouholetý zaměstnanec ZOO Praha RNDr. Petr Šulc, který v ZOO pracoval dlouhých 38 let. Jeho rukama prošla řada slavných zvířat, jako byly první pražské gorily Titan a Nigra, orangutani Kama a Soňa, hrošice Zuzana a dodnes žijící indická slonice Gulab. Kromě odchovu choulostivých mláďat lidoopů mu také vděčíme za získání prvních hrabáčů kapských – Bojsy a Nebojsy.

 

Po hlavním programu se mohli lidé rozutéct k pozorování ostatních zvířat, anebo se také vydat na Cestu do pravěku. Jak? Do ZOO bylo umístěno ve spolupráci s Muzeem Karla Zemana celkem šest instalací, které vypadaly asi jako obrazy pravěkých zvířat. Před nimi fotografové zdarma vyfotili návštěvníky a na místě fotku i vyvolali. Objevil se zde i herec Josef Lukáš, který si v dětství zahrál ve filmu Cesta do pravěku. Hlavní program pak zakončila vernisáž výstavy fotografií „Neznámá ZOO“, které mapovaly historii ZOO.