Benešovská nemocnice Rudolfa a Stefanie má nový počítačový tomograf (CT)

Nové cétéčko umožňuje včasnou diagnostiku nejrůznějších nemocí
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Jakmile nemocnice dostane od kraje něco nového a drahého, mělo by to být důvodem k radosti. Což samozřejmě je. Nový přístroj CT přijel do nemocnice až z Japonska. Nahradí tak již starší počítačový tomograf (CT). Nemocnice musí obměňovat přístroje každých 8 let, proto nový přístroj není žádným překvapením. Přístroj vyšel Středočeský kraj na 15 milionů.

Cétéčko není pro benešovskou nemocnici převratnou novinkou, nicméně po každých osmi letech se musí přístroje nahradit za nové. Je tomu tak spíše z byrokratických důvodů – kvůli akreditaci lékařů na oddělení radiodiagnostiky. Teď bude mít Nemocnice Rudolfa a Stefanie počítačový tomograf stejné značky, ale mnohem modernější a se širokými možnostmi vyšetření pacienta.

 

Jak takový přístroj CT vlastně funguje? K čemu se používá?

CT využívá rentgenových paprsků spolu s počítačovými algoritmy. Tímto způsobem zobrazuje tělo. Při vyšetření CT se trubice vytvářející rentgenový paprskek (směrem k protilehlému detektoru těchto paprsků) otáčí kolem těla pacienta a vytváří takzvaný tomogram – počítačově generovaný průřezový obraz.

„Jednou z největších předností tohoto přístroje je především snížení dávky ionizujícího záření potřebné k ozáření pacienta a kvalitnímu vyšetření. To je způsobeno tím, že tento přístroj má zabudovaný interaktivní způsob rekonstrukce, což je zpracování dat, kdy se digitálně odstraní šum a záření nemusí být tak velké. U některých případů je potřeba jen 40 procent, u dalších případů jen 50 procent dávky záření, než bylo potřebné před tím. Což je velmi výrazná věc, která šetří nejen pacienta, ale i personál nemocnice," popsal ředitel nemocnice Oldřich Vytiska.

 

Aby to měli lékaři jednodušší, mohou použít také kontrastní látky za účelem lepšího vykreslení snímku. Takové nitrožilní kontrastní látky umožňují vytvořit 3D obraz tepen a žil.

Co všechno přístroj umí, je těžké laicky vysvětlovat – nicméně díky počítačovému zpracování mohou být vytvořeny 3D snímky například hlavových tepen, mozkových tepen a věnčitých tepen. Stejně tak na celém zbytku těla. A to všechno za velmi krátkou dobu. Proto je přístroj lékařům opravdu užitečný, mohou rychle detekovat, kde je problém, určit diagnózu člověka a hned ho začít efektivně léčit.

 

Od kdy mohou nové cétéčko využívat nemocní?

Nové cétéčko přijelo do nemocnice až z Japonska dne 19. září, využívat ho lékaři začali k diagnostice svých pacientů prakticky hned. Takže je v provozu od konce září. „CT přístroj je využívaný po celý den v běžném provozu, i poté na pohotovosti jak pro pacienty hospitalizované v nemocnici, tak pro ambulantní sféru. Denně jsme na takovém přístroji schopni vyšetřit zhruba 25 až 30 pacientů. Nemocnice našeho typu se bez něj neobejde,“ vysvětluje primářka radiodiagnostického oddělení Lanka Plšková. „Za ty roky udělá software velký pokrok, například zpracování obrazových dat je daleko rychlejší."

 

Přístroj byl zakoupený díky poskytnutým financím Středočeského kraje, stál necelých 15 milionů korun. Pro nemocnici však zakoupení nového přístroje nebylo překvapením. Jak už bylo řečeno, nemocnice je povinna obměňovat nové přístroje každých 8 let. Proč současný hejtman Středočeského kraje naplánoval slavnostní zahájení pět dní před krajskými volbami, zůstává malou záhadou...