"Nemůžeme to řešit jinak?" ptal se opilý řidič a nabízel policistům 50 tisíc

50 tisíc za řidičák
 

50 tisíc nabídl opilý řidič policistům za to, když se případ smete ze stolu. Svůj návrh opakoval několikrát. Teď má na krku nejen obecné ohrožení, ale i podplácení úřední osoby.

Policisty neuplatil opilý řidič v Nymburku. Svého řidičáku si cenil na 50 tisíc korun. Přesto neuspěl a policisté mají dokonce audionahrávku jako důkaz.

Policisté prováděli v neděli krátce po šestnácté hodině běžnou silniční kontrolu. Zastavili řidiče Škody Octavia, z kterého byl silně cítit alkohol, což se potvrdilo, když nadýchal 1,9 promile. "Nejde to řešit nějak jinak? Můžete to zamést pod stůl? Nešlo by to řešit nějakým jiným způsobem? Nemůžu přijít o řidičák," hořekoval opilý muž, když jej policisté převáželi na služebnu a nabýzel jim úplatek. Když se jej policisté zeptali, jak jinak by chtěl věc řešit, odpověděl, že jim dá 50 tisíc. Úplatek nepřestal nabízet ani poté, co ho policisté upozornili, že se tím dopouští trestného činu pokusu o podplacení veřejného činitele. Proto si strážci zákona pořídili i audio záznam.

"Policisté v Nymburku jsou zkrátka neúplatní. Určitě nejde o to, jak vysokou částku jim řidiči nabídnou. Naši policisté mají zásady," vysvětlila tisková mluvčí policie Petra Potočná. "Shodou okolností byl právě jednomu z policistů nabízen úplatek i před dvěma měsíci. Tehdy řidič nabízel 2 tisíce. Nabídnutých padesát tisíc je rekordních, dosavadní nejvyšší nabízený úplatek byl deset tisíc," popsala praxi u policie Petra Potočná​. Řidiči teď hrozí až šest let za mřížemi.