Bydlení v kontejneru nabídneme bezdomovcům

Bezdomovci se do tíživé situace často nedostali vlastní vinou. Ilustrační obrázek
 

Kontejnerové bydlení bude stát více než sedm milionů korun. Přesto se vyplatí. Lidé bez domova se postupně zařadí do společnosti.

V době exekucí a "výhodných" půjček se člověk stane bezdomovcem snadno a rychle. Na ulici končí i pracující nebo maminky s dětmi. 

Bezdomovectví se rozhodli řešit v Příbrami. Už se začíná stavět nový azylový dům Centra sociálních a zdravotních služeb. Ten poskytne přechodné ubytování osobám, které se dostaly do tíživé sociální situace. Na začátku pro 30 lidí, postupně se pak může snadno rozšiřovat. "Azylový dům funguje 24 hodin denně, ale zatím nabízí jen 57 postelí. To by se mělo změnit," vysvětlil ředitel azylového domu Jan Konvalinka. 

Nízkoprahové denní centrum a Noclehárna nabízejí lidem bez přístřeší bezpečné zázemí. Umožňují přenocování, obstarání osobní hygieny, postkytnutí stravy, teplo a odpočinek. "Zároveň je u nás k dispozici základní sociální poradenství a pomoc při vyřizování osobních záležitostí. Vše směřuje k tomu, aby si klienti a klientky našli vlastní bydlení," popisuje strategii azylového domu Jan Konvalinka. 

Řád centra zůstane nezměněn, a ten umožňuje vstup jen lidem, kteří nejsou pod vlivem alkoholu nebo drog. Nesmí se především chovat agresivně a samozřejmě je zakázano v centru pít akohol a nebo užívat drogy. Veškeré násilí je nepřípustné, stejně jako rasistické narážky nebo nedodržování hygieny.