Vyfotíte mě mým drahým mobilem? Rád, řekl zloděj a s přístrojem utekl

Přesně taková selfie tyč cizinci chyběla. Ilustrační obrázek
 

Cizinec požádal kolemjdoucího, aby ho vyfotil mobilním telefonem. Ten muže vyfotil, ale pak i s telefonem utekl. Policie telefon zablokovala.

Důvěřovat cizímu člověku se často nevyplácí. Své o tom už ví dvaačtyřicetiletý cizinec, který chtěl mít krásnou fotku sebe a Příbrami v pozadí.

Muž oslovil mladíka, který ho měl vyfotit na luxusní mobilní telefon, který mu za tím účelem svěřil. Mladík muže doopravdy podle jeho přání vyfotil. Fotografii však cizinec už nejspíš nikdy neuvidí, muž i s telefonem utekl a cizinec neměl šanci ho dohnat a chytit, obrátil se tedy na policii.

"Jakmile to nahlásil, tak jsme okamžitě telefon zablokovali. Takže teď je telefon stejně nepoužitelný, a tedy i neprodejný," vysvětlila tisková mluvčí policie Monika Schindlová. Škoda činí 15 tisíc korun, na druhou stranu je to obrovská lekce. "Příležitost dělá zloděje, takovéhle focení je vždycky riziko, ať už dáváme z ruky mobil nebo foťák," myslí si Monika Schindlová.

Jak je to s blokací telefonu v případě krádeže či ztráty?

Pokud vám byl odcizen telefon, obraťte se v první řadě na vašeho operátora, ten provede zablokování SIM karty. Dále se obraťte na policii, ta požádá všechny operátory o zablokování vašeho mobilního telefonu podle jeho výrobního čísla IMEI.

Na oddělení policie ovšem je nutné si s sebou přinést účtenku, fakturu nebo záruční list s výrobním číslem IMEI, tyto věci slouží k prokázání vlastnictví telefonu. Dále je důležité mít s sebou průkaz totožnosti. Blokaci telefonu je možno na žádost opět zrušit.