Dotace na štěpkovač a kontejner na bioodpad. Využijete je?

Jak vypadá váš kompost, máte nějaký?
 

Mnohé obce již pochopily, že vyvážet bioodpad není zrovna levná služba. Navíc proč platit za to, že nás někdo zbaví kvalitního hnojiva?

Kompostování na zahradě bylo na vesnicích dříve naprosto běžné. Zelený odpad se jednoduše hodil na kompost, ten se občas převrátil a na dně vznikalo kvalitní hnojivo, které se vrátilo zpátky na zahrádky.

Je samozřejmě pravda, že na kompostu trvá proces hniloby u posekané trávy nebo větví poněkud déle, než bychom si přáli. Štěpkovač nám ušetří stres a z velkých větví udělá malé kousky, které se už na kompostu ztratí. Pokud nemáte na zahradě už zavedený kompost, nejspíše rádi využijete kontejner k těmto účelům uzpůsobený. Jenže takový štěpkovač a kontejner něco stojí. Co obec ušetří na svozu bioodpadu, může investovat do příspěvku na štěpkovač, traktorový nosič (aby byl místní svoz snadný) a kontejner.

Ve Stříbrné Skalici se na tom shodli obyvatelé se zastupiteli obce. Bude se tedy žádat o dotaci, která by investici z větší části pokryla. Náklady v hodnotě milion korun se určitě vrátí. Je to totiž daleko ekologičtější, než odvážet daleko bioodpad a pak si kupovat hnojivo v pytlích.