Nový trend: Senioři se učí ve škole. Nikdy není pozdě začít

Senioři ve škole budují nové sociální vazby
 

Možnost studovat je pro seniory skvělou alternativou využití času. Posunovat své hranice a učit se je to nejlepší, co můžeme udělat v kterémkoliv věku. 

Přestože žákům už školní rok začal, seniorům začíná až teď. Alespoň v Domově seniorů TGM v Berouně zasedli do lavic senioři až nyní. 

„U našich klientů je forma vzdělávání, kterou vedou učitelé spolu se svými studenty, velice oblíbená, přednášky jsou vždy zajímavé a zábavné,“ řekla Olga Dolejšová, zástupkyně ředitele domova. Přednášky jsou navíc dostupné všem seniorům úplně zdarma. (Roli nehraje ani věk, nemoci nebo předchozí dosažené vzdělání.) S domovem spolupracují i střední školy, což je překvapivě užitečné spojenectví. Mezigenerační kontakt může naučit mnohému obě strany. 

Proč by se vlastně měli senioři učit?

Pozitivní vliv společnosti je patrný nejen na pevném duševním zdraví, ale i na tom fyzickém. Když chceme vést kvalitní život, měli bychom se neustále učit něco nového a setkávat se s lidmi. S učením nových věcí a oprašováním těch, které jsme už věděli, získáváme především pocit spokojenosti a naplněnosti. Žít aktivně zkrátka můžete v jakémkoliv věku a to je bezesporu výborná zpráva, nemyslíte?