Žiju tam, kam ostatní jezdí na dovolenou

Hrdá majitelka Ivana Vlková.
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Ivana Vlková s manželem Petrem ubytovávají hosty v sousední chalupě a ukazují jim život na venkově. Kromě toho ale starostuje obci Chlumany a stará se o cestovní ruch v jedné z lokalit Jihočeského kraje. 

Když v roce 1994 koupili manželé Vlkovi chalupu v Chlumanech na Prachaticku, nevěděli, že jim toto rozhodnutí zcela změní život. Původně si totiž mysleli, že jen vymalují a budou mít kam jezdit na víkend z Vimperka, kde se svými dvěma syny žili v paneláku. "Jenomže pak se taťka propadl stropem a zjistili jsme, že do domu zatékalo. Pustili jsme se do velké rekonstrukce, z domu zbyly jen obvodové zdi," popisuje Ivana Vlková.

Rekonstrukce nakonec trvala deset let. Když byl dům hotový, rodina se do něj přestěhovala. Dva roky ještě Ivana Vlková dojížděla do zaměstnání do Vimperka a v roce 2006 se rozhodla kandidovat do zastupitelstva obce. Jak dnes říká, když někde žijete, chcete, aby obec fungovala. Stala se hned starostkou a tou je už třetí funkční období. "Tehdy, v roce 2006 jsme nevěděli, do čeho se pustit dřív. Bývalý starosta byl neuvolněný, měl vlastní zaměstnání a v obci se pochopitelně řešilo jen to nejnutnější. Jenomže to nestačilo. Hrozilo nám například, že hygienici zavřou celou budovu, kde sídlí nejen místní úřad, ale i školka, hospůdka a obchod," vybavuje si starostka.

Na www.amazingplaces.cz najdete nejen další zajímavé lidi, ale hlavně skvělá místa, která stojí za návštěvu.

Nové zastupitelstvo trápilo, že Chlumany jsou stejné jako desítky obcí kolem. A rozhodli se to změnit. Začali tím, že nechali odřezat ploty, které obklopovaly obecní náves. Projíždějící cyklisté se najednou mohli zastavit u místní kapličky či si odpočinout u  rybníčku. A změny pokračovaly. "Nechali jsme si zpracovat plán, který se řídil tím, jak chceme, aby za pár let obec vypadala, a pustili se do toho," vypráví Vlková. Většině obyvatel se změny líbily, a tak zastupitelstvo obhájilo své mandáty i v dalších volbách.

Na trh i do zahrady
V roce 2010 začala obec pořádat Chlumanské trhy. "Nápad přišel o rok dříve, začala jsem se zajímat, co vše je potřeba, aby k nám nejen nakupující, ale i prodávající rádi jezdili. Stanovili jsme pravidla, nechali vyrobit stánky. Na jaře v roce 2010 jsem objížděla místní farmáře a výrobce a lákala je k nám. Na první trhy jich přijelo skoro dvacet," vzpomíná starostka s úsměvem. Aby se trhy staly místem, kam lidé rádi jezdí, vymyslelo zastupitelstvo doprovodný program – na každém trhu hraje nějaká kapela, vystupují zde zajímaví hosté a děti mají otevřené hřiště ve školce. Trhy už trvají sedm let, konají se každou první sobotu v měsíci od května do října. V prosinci je tu pak vánoční trh. Obec pronajímá prodejcům svých 27 stánků, maximální počet míst je 60 a - pro někoho možná překvapivě – starostka musí už některé zájemce odmítat.

Bylinková zahrada KY.BY, o kterou se Ivana Vlková stará, kvete od jara do zimy

Ivana Vlková je činorodá žena a neustále přemýšlí, co nového dělat. Tak v roce 2011 spatřila světlo světa oceňovaná zahrada s tradičními bylinkami a květinami KY.BY. "Lidé na trhu chtěli takové ty typické svazky květin, například kopretin a bylinek, ale nebyl žádný prodejce v okolí, který by něco podobného dělal. A tak přišel nápad, že si je budeme pěstovat sami. Vybrali jsme pozemek pro zahradu, vytvořili květinové a bylinkové záhony, vymysleli jméno – KY.BY. Hodně lidí se ptá, co to znamená, přitom název je jednoduchý: kytky, bylinky = KY.BY," vysvětluje Vlková. Zahrada získala certifikát Přírodní zahrada a na čerstvě řezané bylinkové svazečky nesou ocenění Šumava originální produkt.

Na chalupě U Vyšaty
Ve stejném roce, kdy vznikla bylinková zahrada, kupují Vlkovi chalupu, která velmi těsně sousedí s jejich domem. Říkají, že to bylo z nutnosti, protože noví majitelé by byli jejich nejbližšími sousedy. Dělili by se s nimi o dvorek, jejich zahrady by těsně sousedily. A co by se stalo, kdyby si s novými majiteli nesedli? "Jedině takhle můžeme rozhodovat o tom, koho budeme mít za souseda,“ líčí majitelka, která se rozhodla, že chalupu zrekonstruují a budou ji pronajímat.

Hledáte místo, kam jet na dovolenou? Chalupa U Vyšaty vás rozhodně nezklame.

A protože sami na cestách vždy bydlí v soukromí, věděli, co chtějí svým hostům nabídnout. „Jsme na venkově, uděláme obydlí ve venkovském stylu," popisuje dřívější rozhodnutí. I zde nakonec rekonstrukce trvala pět let. Manželé většinu prací prováděli sami, Ivana vymýšlela, Petr realizoval. Výsledek je fascinující – otevřený prostor, zemité barvy, dřevo. Už v prvních minutách získáte dojem, že zde byste chtěli žít na furt.

A protože chalupa byla rodným domem cestovatele Františka Čecha Vyšaty, všude zde najdete památku na tohoto dobrodruha, který na výpravách do Jižní Ameriky hledal lék na zlomené srdce.

V celém domě najdete připomínky na cestovatele a dobrodruha Františka Čecha Vyšatu

Hosté se na čas stávají téměř součástí rodiny. "Vždycky lidem říkám, že budou žít s námi, že uvidí, jak my na vesnici žijeme. Dětem ukazujeme, jak se dojí koza, jak se staráme o slepice, kde se sbírají vajíčka. Nikdy nebudeme mít na zahradě trampolínu či pískoviště, ale nudit se u nás děti nebudou," líčí autorka celého projektu, která se nebojí upozornit hosty i na negativa – třeba že v sousedství je kravín. Ano, můžete posnídat čerstvě nadojené mléko, ale také se může stát, že krávy někdy ucítíte.

Poprvé ubytovali hosty letos. Prvními nájemníky byly dva manželské páry s děckem, které strávily celou dovolenou na zahradě a na terase. Bylo jim u Vlků tak dobře, že ani nejeli na žádný výlet, a tak prý budou muset přijet ještě jednou, aby si prohlédli i okolí.

Majitelé teď pracují na dalším projektu. Chtějí vytvořit Vyšatovu galerii, protože získali přes 400 originálních fotografií. V prostoru by se mělo objevit i „bramborové bistro“, neboť chlumanské brambory jsou vyhlášené a lze z nich uvařit celé menu – slaná jídla i sladké buchty.

Úspěch, který se neodpouští
Život Vlkových není růžový sen, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dokud byla Ivana Vlková jen starostkou, byla trnem v oku několika místním nespokojencům. Když ale manželé koupili vedlejší chalupu, začaly se tenkrát po vesnici šířit nepěkné pomluvy. „Chtěla jsem dodělat některé věci, které se za dvě volební období nestihly, například volnočasový areál u rybníka. Protože jsem věděla, že když to nedodělám já s podporou současného zastupitelstva, příští zastupitelstvo může projekt odsunout. A tak jsem se rozhodla kandidovat potřetí,“ vzpomíná Vlková a je na ní vidět, že na toto období nerada myslí. Aby také ne, její rozhodnutí odnesla její domácí zvířata (pes Bond, koza Róza), která někdo otrávil.

Ivana Vlková zatím neví, co bude dělat, až s prací starostky končí. Energická žena by však nedokázala sedět s rukama v klíně, a tak už má „rozjeté“ další projekty. Stala se šéfovou Turistické oblasti Šumavsko. Hlavním cílem vzniku spolku je snaha o aktivaci cestovního ruchu v jihočeské části Šumavy a Pošumaví a vzájemné propojení těchto dvou oblastí. „Štvalo nás, že Jihočeský kraj aktivně propaguje jen pár míst – Třeboň, Hlubokou, Šumavu. Přitom v kraji je mnoho technických památek, jsou tu lokální produkty či selské baroko, za vším mohou turisté přijet. Šumava je přelidněná, ale její podhůří je také krásné,“ popisuje vznik spolku. Nakonec s bývalým kolegou Miroslavem Poláškem vytvořili koncepci turistické oblasti, která navazuje na koncepci Jihočeského kraje, který bude rozdělený do 11 oblastí. Kraj bude pomáhat mapovat ty nejlepší cíle, bude pomáhat s administrací i propagací.

A pak je tu ještě Svaz venkovské turistiky, jehož je Ivana Vlková také členem. Svaz se snaží prosadit jistou kvalitu služeb a ubytování na venkově. „V Čechách je bohužel zvykem, že se nafotí krásné fotky, které ale neodpovídají skutečnosti. Jako by majitelům nevadilo, že hosty zklamou, že už se k nim nevrátí. To by se mělo změnit, a tak svaz začal více propracovávat systém hodnocení jednotlivých  ubytovacích zařízení pomocí kytiček. Hodnocení je zárukou kvality,“ vysvětluje Ivana Vlková.

Další kouzelná místa najdete na www.amazingplaces.cz