Chcete přežít? V Příbrami si čínu nedávejte!

 

Na začátku října navštívili hygienici čínské bistro v Příbrami. Našli mastné stěny a na mnoha výrobcích prošlé datum spotřeby. Vrátili se před týdnem, jak bistro vypadalo?

Inspektoři středočeské hygienické stanice se zastavili v Příbrami. HUI BIN GE Čínské bistro, umístěné na adrese Žežická 599 v Příbrami V – Zdaboř, jejímž provozovatelem je společnost Tian Xin s.r.o., je dost zděsilo. Restaurace je specializovaná na přípravu pokrmů čínské kuchyně a najdete ji v patře Obchodního centra Stavus Nová Zdaboř.

Ihned po vstupu do zázemí restaurace bylo zřejmé, že zde dochází k porušování základních zásad provozní hygieny. Povrchy podlah a stěn (zejména v těžko přístupných místech za technologickým vybavením), ale i pracovní a úložné plochy byly znečištěny nánosy mastnoty a zbytky potravin. Vrstvou mastnoty bylo pokryto i technologické vybavení, na povrchu varného bloku místy napečená krusta mastnoty černé barvy. Vnitřní prostory mrazicích zařízení byly tak silně namraženy, že některé zboží bylo přimraženo k jejich stěnám a nešlo ani z mrazicího zařízení vyndat. Navíc zde byly uloženy potraviny (mražené maso) s prošlým datem trvanlivosti.

V provozovně vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy nebyly označeny v souladu s platnými právními předpisy, a tak nebylo možné zjistit, kdy byly vyrobeny. Společně s potravinami určenými pro potřeby stravovacích služeb byly skladovány zcela nevhodně i potraviny určené pro osobní spotřebu provozovatele zařízení. U umyvadla na mytí rukou personálu po použití záchodu chyběly prostředky na mytí a osušení rukou.

"Hygienici nařídili provést bezodkladnou sanitaci všech prostor zařízení a likvidaci nebezpečných potravin. S jednatelkou společnosti provozující čínské bistro byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace," uvádí hygienici v protokolu z kontroly.

Po měsíci se sem zaměstnanci hygienické stanice vrátili a zjistili, že v celém provozním zázemí restaurace byl proveden řádný úklid, ze zařízení byly odstraněny potraviny s prošlým datem a pro osobní spotřebu provozovatele. "Za zjištěné nedostatky bude kontrolované osobě uložen finanční postih ve správním řízení," dodávají kontroloři.