"Superúplněk" je tady! Sledujte noční oblohu, stejná byla naposledy v roce 1948

 

Dnes, v pondělí 14. listopadu, uvidíme největší úplněk za posledních 68 let. Bude větší a jasnější než ty, na které jsme zvyklí. Proč tomu tak je a na co si dát pozor?

Měsíc obíhá kolem Země v elipse, proto se někdy dostane blíž k Zemi a někdy je o něco dál. Když se doba, kdy je Měsíc blíže Zemi, kryje s okamžikem úplňku (kdy můžeme pozorovat celou ozářenou stranu Měsíce), tím větší kotouč Měsíce můžeme pozorovat. Tomuto jevu se říká "superúplněk" nebo také "superměsíc".

Dnešní superúplněk bude největším od 26. ledna 1948. Na další se můžeme těšit zase až 25. listopadu 2034. Superměsíc bude o 14 procent větší než obvykle a bude zářit až o 30 procent jasněji!

Pokud ho chcete sledovat z dobrého místa, určitě stojí za to najít si místo s dobrou vyhlídkou na severovýchod. Speciální dalekohled není potřeba, pokud ho však máte, nedívejte se příliš dlouho, jas bude opravdu inteznivní. 

Co vyzkoušet? 

Jakmile se nad obzorem Měsíc objeví, bude se vám zdát až nepřirozeně velký. Jde ale jen o optickou iluzi! Sami si to můžete přeměřit. Budete potřebovat jen list papíru. Přizpůsobíte jeho velikost velikosti Měsíce a slepíte nebo zasvorkujete. Za pár hodin zkusíte proces opakovat, přestože se vám Měsíc bude zdát už daleko menší, do vašeho kolečka z papíru se vejde bez problémů.