Vojtěšskou ještě chvíli neprojedete!

Uzavírka potrvá ještě pěkně dlouho
 

Ulice Vojtěšská v Neratovicích bude ještě pěknou chvíli neprůjezdná. Proč? Rekonstrukce chodníku a budování cyklopruhů se poněkud protáhlo.

Ve Vojtěšské ulici došlo k souběhu dvou stavebních činností, a to rekonstrukce chodníků s vybudováním cyklopruhů a kompletní výměna povrchu komunikace. „Je zde přímá návaznost v rámci činnosti dvou dodavatelů a dvou investorů. Investory jsou město Neratovice a Středočeský kraj. Na žádost zhotovitele povrchu (celoplošné opravy asfaltu) ulice Vojtěšská zadané vlastníkem komunikace Středočeským krajem byla prodloužena uzavírka ulice Vojtěšské,“ říká Ludvík Gottfried, vedoucí odboru správních činností a dopravy.

Rekonstrukce ulice probíhá už od 13. června. Její ukončení bylo avizované již několikrát. Třeba to teď vyjde.

V rámci celoplošné výměny povrchu vozovky je potřeba zajistit i pořádné odvodnění komunikace. To zároveň musí stavební společnost upravit tak, aby se na silnici nevytvářely kaluže, které by ohrožovaly jak řidiče, tak chodce. „Odvodnění bude provedeno částečně pomocí nově vybudovaných vpustí a dále v délce 250 m štěrbinovými kanálky. Z důvodu zajištění dodávky potřebného stavebního materiálu a také z důvodu prodloužení rekonstrukce chodníků došlo k posunu termínu pokládky asfaltu na komunikaci,“ pokračuje Gottfried.

Nový asfalt se tady může pokládat až po dokončení cyklostezky a rekonstrukce chodníků. Z těchto důvodů povolil silniční správní úřad na základě žádosti kaje (zhotovitele) právě prodloužení uzavírky Vojtěšské. Ta potrvá až do 20. prosince. Kdyby se stavbu podařilo ukončit dříve, tak bude komunikace zprůjezdněna okamžitě. Položit nový asfaltový povrch lze až po dokončení rekonstrukce chodníků a zejména nové cyklostezky. 

Nekonečná rekonstrukce

Skoro čtyři a půl měsíce v Neratovicích probíhá rekonstrukce chodníku a budování jednoho cyklopruhu ve Vojtěšské ulici. Místní už jsou z celé situace poměrně rozladěni. V místě je totiž významně omezena automobilová doprava. Jezdí to tady jen jedním pruhem "na střídačku" a dopravu řídí semafor. Chodci zase balancují na vratkých chodníčcích, když přechází výkopy. Majitelé se pak na vlastní pozemky nedostanou autem.
Na stavbě, kterou provádí firma Building-LT z Litoměřic, prý obvykle nevidíte ani živáčka. Podle místních je velmi laxní. "Podle mě nic nedělají, přeci by se s tím nepatlali 4 měsíce, nejvíc mi vadí, že se nedostanu do vlastní garáže," říká jedna z místních obyvatelek Marie Štuksová.