Takto Praha slavila 17. listopad, jak to vypadalo v centru dění?

 

Včera si lidé napříč republikou připomínali události ze 17. listopadu roku 1939 a 1989. Centrem dění byla samozřejmě Praha. Pásem a míst, kde se lidé sešli, bylo mnoho. Probíhal Koncert pro budoucnost, Festival svobody a řada dalších akcí. Václavské náměstí praskalo ve švech. Vše se naštěstí odehrálo v relativním klidu. 

Pro většinu obyvatel nejen České republiky je 17. listopad velkým dnem. Pro někoho dokonce největší a nejdůležitější svátek. Podle toho to také v Praze vypadalo. Na Václavském náměstí byla dvě pódia a tisíce lidí. Hned pod koněm zněly proslovy signatářů Charty 77, ale i dalších osobností. Slova střídal hudební doprovod. 

"Projít Václavákem přes Národní třídu až k Národnímu divadlu bylo úkolem na více než hodinu! Tisíce lidí a super atmosféra," potvrdila naše redaktorka. "Nejlepší byl hudební doprovod na druhém pódiu na Václaváku, projevy osobností hned pod koněm a taky Havlův obývák," popsala nejlepší zážitky z demonstrace. "Všude jsou lidé s transparenty, viděli jsme i červené trenky a vtipné nápisy na transparentech. Nejvíce nás překvapilo Sametové posvícení, byl to velký satirický průvod masek."

Chvilkový klid přerušilo zvonění budíků. Zvonění klíčů zkrátka vystřídal Občanský budíček. Vzhledem k davu, který se v centru hlavního města sešel, se očekávaly potyčky a nepokoje. I proto se policie posílila jednotkami z celého kraje. Nakonec se ale nic závažného nestalo. Jediný problém tak nastal ve chvíli, kdy se příznivci Miloše Zemana spojili s extremisty a všichni společně pochodovali Prahou. Zadrženo bylo devět lidí.

Další drobný incident se odehrál na Můstku, kde anarchisté "rozehnali" příznivce Tomia Okamury. Japonsko-korejsko-český podnikatel a politik přesto nakonec vystoupil, když se policii podařilo anarchisty včas odklonit jinam. Jako vždy se, mimo jiné, pustil i do migrantů, což z jeho úst zní...no, prostě zvláštně. Naštěstí ho sledovalo jen pár desítek lidí.