Metro D postavíme bez stanic, prohlásil radní pro dopravu Dolínek

Kvůli stanicím metra D již vznikla i petice
 

Naprosto neslýchaný nápad se zrodil v hlavě Petra Dolínka. Praha bude může mít světově první linku metra bez stanic. Situaci stále komplikuje výkup pozemků.

Jak by vypadala linka metra D bez stanic? Jednoduše by byly jen dvě konečné stanice. Lidé, kteří by chtěli vystoupit někde mezi, by se prostě museli dopravit jinak. 

Celá věc se komplikuje kvůli vykoupení pozemků. Linka metra má mít skoro osm kilometrů. Nástupní stanice má být v Písnici a konec na Pankráci. Náměstek pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD přišel s návrhem, že by se metro mělo postavit jen se dvěma konečnými stanicemi. "Jednalo by se samozřejmě jen o dočasné řešení a prověřeny by měly být všechny stávající varianty. Jde mi o to, aby mohla být stavba zahájena co nejdříve," vysvětluje Petr Dolínek. Další stanice by přibyly hned, jak by se podařilo vykoupit potřebné pozemky.

"Zatím probíhá jednání s majiteli pozemků a nebylo by taktické prozrazovat, která varianta by byla nejlepší," dovysvětluje Dolínek detaily výkupu pozemků a stavby stanic metra. I bez znalosti taktiky a možných variant je nejspíš všem jasné, že metro musí mít stanic dostatek, aby plnilo svou základní funkci. Nezbývá než držet palce, aby se výkup pozemků podařil včas.

Tisková mluvčí pražského dopravního podniku rovněž připustila několik variant: "Variant je ve hře několik. Jednou z nich je i prozatímní vypuštění některých stanic," uzavřela spekulace Aneta Řehková. Které stanice by mohly být vypuštěny, případně jestli opravdu budeme mít metro jen se dvěma stanicemi, je zatím s velkým otazníkem. Stejný otazník zatím visí i nad podobou stanic metra.