Ministerstvo pomůže přeplněným školám, otevře 115 tříd do 6 let

Děti budou mít nové učebny, pokud dostanou dotaci. Ilustrační foto
 

Demografická analýza odhalila lokality, ve kterých je potřeba otevřít nové učebny pro žáky základních škol. Otevře se 115 učeben pro 3 400 žáků, realizace bude stát stát více než 2 miliardy!

Kapacita škol kolem Prahy je příliš malá. Demografickou analýzou se podařilo vytipovat lokality s nedostatečnou kapacitou. Ve výsledku je zřejmé, že se jedná o osm obcí okolo Prahy.

"Zbytek republiky se s tímto problémem nepotýká," vysvětluje ministryně  Kateřina Valachová. Kolem Prahy je však hned několik problematických okresů. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy potřebuje otevřít 155 nových učeben tak, aby se do nich vešlo dalších 3 400 žáků základních škol. Realizace by měla proběhnout do roku 2023.

Podle tohoto schváleného programu Ministerstva školství budou posíleny kapacity v obcích Rudná u Prahy, Jesenice, Psáry, Čelákovice, Říčany, Ondřejov, Úvaly a v území svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice. Z pražských městských částí by měly být podpořeny Praha 5 – Řeporyje a Praha 18 – Čakovice.

Program by měl stát od roku 2016 do roku 2022 více než dvě miliardy. (Přesněji 2 207 000 000 Kč.) Zároveň program počítá s tím, že školy v kritických oblastech si požádají o dotaci a na nákladech se budou spolupodílet 30 či 15 procenty.

Možná je i spolupráce s Ministerstvem životního prostředí, které by mohlo spolufinancovat část projektu, podmínkou však je, aby nové budovy dosahovaly pasivního standardu. (Minimální energetické ztráty a velmi levný provoz.)