Sprejeři v Úvalech dopadeni! Frajírci se přihlásili sami

Sprejeři ničí veřejný majetek
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Posprejované domy v Úvalech byl problém, se kterým si vedení města už nevědělo rady. Zničené nové fasády a obecní budovy. Město proto vypsalo odměnu 20 tisíc za jakékoliv informace vedoucí k dopadení sprejerů a vyzvalo je, aby se přihlásili sami. Ti to včera opravdu udělali. 

Graffiti může být forma pouličního umění, jenomže v Úvalech přerostlo všechny meze. Pomalované totiž nejsou jenom nevzhledně vypadající budovy, ale rovnou nové fasády soukromých domů nebo obecní budovy. Vedení města vypsalo odměnu 20 tisíc korun za jakékoliv informace ohledně pachatelů. 

"V Úvalech máme problém se sprejery dlouhodobě, ale tento rok jsme prováděli několik akcí, kdy jsme opravovali veřejné budovy, jako jsou budovy zdravotnické, nádraží, obchody. A oni nám to teď devastují. Takže nám došla trpělivost. My se snažíme s touto skupinou komunikovat a spolupracovat, ale tohle je nelegální, chceme to když ne vymýtit, tak aspoň omezit," říká starosta Úval Petr Borecký.

Nejde ani o umělecké kresby nebo vylepšení vzhledu již starých budov. Jde o obyčejné nápisy, které vyjadřují zřejmě podpisy jednotlivých autorů. "Nejvíce o sobě dávají vědět sprejeři s pseudonymem AiK (ALK?), SYKES, MDK15, SICK. Jejich stopy po vandalském řádění jsou vidět takřka na každém kroku. Kdyby byla jejich obětí pouze zanedbaná místa, dalo by se to pochopit jako výzva k nápravě. Sprejeři v Úvalech si však vybírají čerstvě opravené objekty," míní starosta.

Frajírci se přihlásili sami
Město vyzvalo sprejery k tomu, aby se přihlásili sami. Sprejery (writery) je možné postihovat jménem trestního zákona, jde o poškozování cizí věci. Vedení města ale přislíbilo, že když se přiznají sami, nebude trvat na jejich trestním stíhání. Nicméně i tak by museli splnit určité podmínky. To mladíky nejspíš přesvědčio. Včera se totiž sami přihlásili, což je rozhodně statečný čin. Mladíci by se tak mohli vyhnout trestnímu stíhání.

"Ozvali se mi dva sprejeři s tím, že by chtěli odstranit, co napáchali, a doufají, že město k nim bude shovívavé. A dostali jsme od občanů už několik tipů. Takže si myslím, že ta výzva úspěch měla. Přiznání přišlo včera do e-mailu. Takže se s nimi setkáme a budeme jednat, za jakých podmínek dají do pořádku, co udělali. Na druhou stranu jako město oceňujeme, že se k tomu postavili čelem, a samozřejmě to zohledníme. Doufám, že to pro ně bude ponaučení do budoucna," dodává úvalský starosta Petr Borecký.

Sprejeři jsou v Úvalech dlouhodobým fenoménem, není to záležitost pár dní. "Městská policie funguje v Úvalech teprve od roku 2014, problém se sprejery už tady byl ale mnohem dřív," sdělil ČtiDoma.cz strážník MP Úvaly.