Je to bomba, nebo není? Rozhodně volejte 158!

Ilustrační foto. I takto může vypadat nebezpečná munice. Koroze může narušit systém pojistek, nikdy na takovou věc nesahejte!
 

Každý nález podezřelého předmětu, který by mohl být funkční municí, je potřeba nahlásit na policii. Správně se zachovali dva muži, kteří na poli u Lhoty našli podezřelý předmět. 

Nálezy výbušnin, munice a střeliva jsou stále častější, proto je důležité vědět, jak se správně v takové situaci zachovat. Příklad si můžeme vzít z mladíků, kteří 27. listopadu kontaktovali policii. 

Když narazíme na neznámý předmět, který by mohl být municí, není opatrnosti nikdy dost. "Často řešíme případy nálezu výbušnin, střeliva a jiné staré munice. Na místo okamžitě vyjíždějí pyrotechnici, kteří ke každému podezřelému předmětu přistupují, jako by šlo o nebezpečný nález," popisuje běžnou praxi tisková mluvčí policie Markéta Johnová.

Víte, že..?                           Podceňovat starý a značně zkorodovaný materiál výbušniny, střeliva a zbraní se nevyplácí? Koroze může narušit systém pojistek a k výbuchu může stačit někdy i nepatrný otřes způsobený dotykem lidské ruky. Děti by měly být vždy poučeny přiměřeně svému věku! 

Po nalezení se zachovává nejvyšší míra bezpečnosti, aby při manipulaci nedošlo k explozi. Zároveň je místo uzavřeno tak, aby nikdo nebyl ohrožen. Pokud je to možné, je nebezpečný předmět likvidován přímo na místě, když to nejde, je nutné převézt předmět na jiné místo. 

Pyrotechnici naposledy zasahovali 27. listopadu nedaleko obce Lhota, kde dva mladí muži našli podezřelý předmět na poli. Zachovali se správně a zavolali policii, aniž by sami nějak manipulovali se střelou. Když přijel pyrotechnik, konstatoval, že jde o vystřelenou protipancéřovou střelu ráže 3,7 cm. Nešlo tedy o potenciální nebezpečí. 

Při neopatrné manipulaci může dojít k vážným, mnohdy smrtelným zraněním. 

Co dělat, když najdeme podezřelý předmět? 

Při nálezu výbušnin, zbraní nebo střeliva s nimi v žádném případě nijak nemanipulujeme

Nikdy nepodnikáme žádné kroky k jejich likvidaci

Okamžitě zavoláme 158 

Prostor kolem nálezu uzavřeme a nedovolíme na něj vstupovat nikomu dalšímu