Bílé Vánoce? Ve středních Čechách jen výjimečně. Co letos?

Ledová bublina je luxusní zábava, na Vánoce si to však asi neužijete
 

Den, kdy je pro nás počasí důležitější než jindy, je bezesporu 24. prosinec. Všichni sníme o bílých Vánocích. Co se však stane, když porovnáme naše sny s realitou?

Oblačno a občasné husté sněžení, dvacet centimetrů sněhu, ze kterého můžeme snadno vymodelovat krásného sněhuláka nebo iglú. Teplota tak akorát kolem -2 °C, aby sníh netál, ale abychom venku hned nezmrzli a mohli jít na procházku. To je ten vánoční sen, který sní všechny děti a v koutku duše i všichni dospělí. 

Loni a dokonce ani předloni Vánoce na sněhu nebyly. Teplota se pohybovala kolem pěti stupňů, což je neobvykle vysoká teplota v tomto období. Nejchladnější Vánoce potkaly Českou republiku v roce 1961, kdy bylo průměrně -13,6 °C, o něco teplejší byly Vánoce 1996, kdy průměrem bylo -11,9 °C.

V posledních deseti letech máme samé teplé Vánoce. Částečně se tím potvrzuje pranostika o vánoční oblevě: Na Adama a Evu čekejte oblevu! Po Vánocích běžně dochází k ochlazení, nejinak tomu má být i letos, kdy se čeká na výraznější ochlazení až 25. prosince. 

 

Sníh na Vánoce, to je výjimečná situace!

V nižších polohách speciálně se sníh na Vánoce neukazuje. Pravděpodobnost výskytu sněhové pokrývky alespoň jeden den o výšce alespoň 5 cm je v nížinách jen 10 až 20 procent maximálně. Ve vyšších polohách od 600 do 800 m je pravděpodobnost už daleko lepší, zhruba 50% šance nám dává naději v bílé Vánoce. Sázka na jistotu je vánoční sníh jen na horách. 

TIP REDAKCE: Nejlepší je se sněhem na Vánoce vůbec nepočítat a v případě, že začně sněžit, je nutné se ze sněhu intezivně radovat. Pokud se udrží alespoň centimetrová vrstva sněhu, je to důvod k oslavám. Jestliže se stane vánoční zázrak a sněhová peřina přikryje širé okolí, je nutné se jít ze sněhu radovat do parku, udělat si anděla, postavit sněhuláka i iglú, případně si zahrát na eskymáka.