Čím topí váš soused ČADIL?

Když se sousedů čadilů sejde víc v jednom místě, je to katastrofa
 

Hustý temný dým, který se valí ze sousedovic komína, potěší asi málokoho. V každé vesnici se najde nějaký ten "čadil", kvůli kterému musíme při inverzi dýchat zplodiny. Čím topí váš soused?

Topení je věda, ačkoliv se to nezdá. Nepomůže vám ani chytrý kotel, pokud topit neumíte, komín vám bude kouřit dál. 

Neznal

Pokud člověk neví, jak funguje jeho kotel a nemá vypozorované, kdy kouří a kdy ne, může zamořit vesnici úplně nechtěně. K ohni musí jít dostatečný přísun vzduchu odspoda, na druhou stranu pokud zvrchu kotel udusíte, nic dobrého okolní vzduch rovněž nečeká. Nabízí se řešení - nechat otevřeno zespod i zvrchu, jenže v takovém případě může být hoření příliš rychlé a ke kotli musíte běhat se dřívím co chvíli. Chce to najít ideální rovnováhu, přičemž je dobré brát v úvahu i to, že může být jiný tlak a nebo se může měnit kvalita dřeva i uhlí.

Šetřil 

Někteří čadilové dobře vědí, jak jejich kotel funguje, jenže mají strach o spotřebu do té míry, že kotel udusí a při příliš nízké teplotě spalují hnědé uhlí. To je zásadní problém. Při spalování hnědého uhlí při nízké teplotě se z komína valí štípavý hustý kouř. Přitom by stačilo kotel dostatečně roztopit hned na začátku.

Raketa 

Pokud je ekologie pro souseda cizí slovo, které nikdy neslyšel, je možné, že do svého kotle posílá tzv. rakety. Raketa vznikne tak, že do plastové lahve někdo napěchuje piliny, to celé zaleje vyjetým olejem. Lze jen těžko odhadnout, jak ničí plíce všech svých sousedů. 

Všechnospal

Jsou zkrátka lidé, kteří si kotel pletou s popelnicí. (Tito lidé určitě netřídí ani odpad.) No, a buďme upřímní, shoří úplně všechno, starý plast, pneumatiky, bioodpad, staré oblečení, no a po menších kusech i starý nábytek. Soused typu Všechnospal by přiložil s klidným svědomím i vás, jen aby se trochu ohřál. Dokonce i kdybyste mu poslali příručku, jak správně ekologicky topit a ještě ušetřit, zcela jistě by skončila v kotli. 

Jak situaci řešit? 

Nejlepším řešením bude jednoznačně souseda upozornit na to, že jeho komín kouří víc, než je běžné. Možná má problém, o kterém sám ani neví - když topí, je vevnitř, a tak mu kouř nevadí. Přátelská rada je mnohem lepší, než v sobě dusit kromě zplodin také vztek. Pokud soused terorizuje své okolí dlouhodobě a ani po několika upozorněních nemá sklon cokoliv měnit, asi bude nejlepší situaci řešit poradou s obecním úřadem, který má nástroje kontroly.