Chcete prožít pohádkovou dovolenou? Chalupa U Vyšaty je to pravé

Hrdá majitelka Ivana Vlková.
Zobrazit fotogalerii (13)
 

František Čech Vyšata odjel do Jižní Ameriky, aby zapomněl na nešťastnou lásku. Vy můžete odjet do jeho chalupy, abyste zapomněli na trable všedního dne.

Je jedno, jak poctivě si budete prohlížet na našem webu fotky chalupy U Vyšaty, na skutečnost vás to stejně nepřipraví. Protože spoustu těch milých detailů, které nakonec vytvoří naprosto jedinečnou atmosféru, na fotkách nenajdete.

 

Stůl, u kterého byste chtěli každé ráno snídat

Interiér chalupy vytvořili manželé Vlkovi svépomocí. Ivana navrhovala, Petr budoval. Jejich společné dílo je pastvou pro oči a pohlazením pro duši. Interiér vyvedený v zemitých barvách, dlažba na podlaze a všude dřevo – dřevěný stůl, dřevěná linka, místo zárubní dřevěné trámy. U dřevěného stolu v kuchyni jsme strávili nejvíc času, dobře se tu povídalo, dobře pracovalo. I koupelnu jsme si hned oblíbili. Topení v podlaze krásně hřálo do nohou, sprchový kout byl obrovský a při sprchování jsme se koukali oknem do zahrady. No, ale my jsme si vlastně hned oblíbili celý prostor...

Žiju tam, kam ostatní jezdí na dovolenou

Při příjezdu nás na stole čekaly květiny, ošatka s chlebem od místního pekaře, jablíčka ze zahrady a miska domácích vajec. Hned vedle chalupy je kravín, kam jsme si došli pro čerstvě nadojené mléko. Ideální večeře pro nás i pro děti.

Drobné detaily dolaďují atmosféru v chalupě i na zahradě

Ivana Vlková se o své hosty stará, aby se u nich cítili dobře. Blížil se Halloween, a tak děti dostaly na vyřezávání dýni.

S dýněmi byla zábava

Jiný večer se zase mohly zúčastnit dojení kozy, což pro pražské holky není obvyklý zážitek. Ještě snad víc si to užily, když si mohly samy vyndat vejce z podestýlky nebo pohladit malé králíčky.

Na webu www.amazingplaces.cz najdete další skvělá místa, která stojí za návštěvu.

Za zmínku rozhodně stojí i dvě zahrady. Jednu mají Vlkovi hned za chalupou. Je to tradiční venkovská zahrada, která je živými ploty a dřevěnými plůtky rozdělena do několika prostorů a nabízí odpočinek a relaxaci, ale i množství záhonů na pěstování zeleniny, ovoce či bylinek. Druhá zahrada vznikla na obecním pozemku. Jmenuje se KY.BY a pro lidi z blízkého i širokého okolí zde rostou bylinky a květiny. Zahrada je vymyšlená tak, aby zde něco kvetlo a rostlo během celé sezony. A tak jsme si na konci října dali jahůdky a maliny ze zahrádky.

Bylinková zahrada KY.BY.

Nemá ale cenu popisovat náš program, protože každý si U Vyšaty může prožít pohádku vlastní. Určitě doporučuji procházku v lese, zvlášť pokud chalupu navštívíte na podzim. Listy krásně vybarvené do žluta či oranžova se mísily se zeleným jehličím a v zeleném mechu se schovávaly hříbky. A to ticho!

Okolní lesy byly plné hub
Na venkově si odpočinete úplně nejlíp. Třeba v apartmán-hotelu Jítrava.

To ostatně uslyšíte, i když vyjdete v noci z domu. Přeruší jej jen auto projíždějící po silnici. Asi tak dvakrát za hodinu. Pro městského člověka to může být nezvyklý pocit, ale na vlastní kůži se přesvědčíte, že ticho má léčivý vliv na pocuchané nervy. Pak padnete do pohodlné postele a v naprosté tmě a tichu spíte až do rána. Kdyby místo peřin z dutého vlákna byly klasické duchny, byla by venkovská idyla dokonalá.

Proč se sem musíme vrátit?
Protože nám na chalupě bylo tak dobře, že jsme si téměř neprohlédli okolí. A nevyzkoušeli jsme vinný sklípek, který ukrývá luxusní moravská a chilská vína.