Rybník Novák čistí vězni! Jde o levnou pracovní sílu

Rybník bude nejlepším útočištěm v letním parnu. Ilustrační foto
 

Vězni třídili kamení i suť do hromádek. Oboustranně výhodná je praxe, kdy město využívá sil vězňů na práci, kterou by jinak nikdo dělat nechtěl. Co se v areálu změní?

Po krásném areálu kolem rybníka a po průzračné vodě, která láká ke koupeli, touží v Příbrami. Město do projektu chce investovat přes dvacet milionů korun.

Práce postupují a město si spolupráci s věznicí chválí. Vězňové už stihli udělat tu nejtěžší práci. Roztřídili kamení i suť do hromádek, materiál hned zpracovávají. "Pokud bude pěkné počasí o víkendech, určitě budeme v činnosti pokračovat," potvrdil starosta města Jindřich Vařeka. Celá oblast se musí odbahnit a hráz je nutné zpevnit. Starosta si pochvaluje především úsporu peněz při spolupráci s věznicí. 

Jak se areál promění po práci bývalých zločinců?
Kolem rybníka by mělo do léta stát vodní hřiště pro děti, lávka i posezení se slunečníky. Lávka by měla vést od břehu až na ostrůvek a kolem rybníka přibude skvělé posezení se slunečníky. Nové budou i sprchy a v okolí je v plánu vybudovat in-line dráhu. Rekonstrukce se dočká také skatepark. Původní projekt na odbahnění a zpevnění hráze stál deset milionů korun, město to svépomocí zvládne za dvacetinu.