Existují knihy i pro nečtenáře? ANO!

Existují i knihy pro nečtenáře?
 

Láska ke knihám se dá vzbudit v každém člověku. Jde jen o to najít tu správnou strategii. Knihy jsou stejně různé jako lidi, a tak si každý může najít "tu svou". Zkuste vzbudit lásku ke knihám v dětech, partnerech, přátelích. Jak na to?

Knížky milujete, je to pro vás nejlépe využitý čas. Jenže vaše děti, partner nebo přátelé se pořád tváří, že jde spíše o nějakou poruchu? Tady jsou tipy, jak na ty, kteří se knížkám vyhýbají. 

Jak vzbudit v tom druhém lásku ke čtení? Ze všeho nejdříve je dobré si uvědomit, že nikoho od základu nepředěláte. Ale nepřipadejte si jako násilník, pomoct někomu najít cestu k něčemu, co mu bude dělat zbytek života radost, není zločin. 

Rady a tipy: Zkuste prozkoumat, kde je zakopaný pes

  • Možná, že chronický "nečtenář" nikdy nenarazil na knihu poutavou hned od začátku a neměl dost trpělivosti se pročíst do děje. V tom případě by mohly fungovat krátké příběhy.
  • Pokud dotyčný měl problémy se čtením a někdo ho do čtení nutil, je možné, že má trauma. V tom případě bude nejspíše dobře fungovat komixové čtení. Nenechte se mýlit, komix nerovná se brak. Navíc traumatizovaný nečtenář bude mít u komixu pocit, že sleduje spíše obrázky než text.
  • Lidé, kteří ke knížkám nemají vztah a za život přečetli jen pár knih, většinou sáhli po těch drsných, po krátkých knihách ze života. Nečtenáře může dostat kniha, která je psána nezvyklým až šokujícím stylem. Nebojte se proto doporučit i knihy, které jsou plné násilí, sexu a drog. 
  • Jděte po tom, co nečtenáře baví. Má rád focení? Kupte knihu o tom, jak správně fotit, se spoustou fotek a krátkými popisky. Kniha pro cestovatele nemusí být rovnou něco od Jacka Kerouacka. Zeptejte se, kam by chtěl příště zajet, a kupte Lonely Planet. Pokud víte, jaký má dotyčný smysl pro humor, nebojte se zkusit i něco vtipného. 

Nejlepší obsah?

  • Komixy - Věděli jste, že Hra o trůny má komixovou verzi? A překrásnou!
  • Extrémně poutavý příběh - Sem můžeme zařadit z těch "tenkých" knihy jako My děti ze stanice ZOO, Šifra mistra Leonarda, Jeden den Ivana Děnisoviče a mnoho dalších.
  • Krátké příběhy - Nebo cokoliv, co se dá číst alespoň po kapitolách. 
  • Praktické - Kuchařky, focení, výroba čehokoliv, co člověka zajímá.