Řidič přejel psa, na místě mu ale upadla značka. Hrozí mu vysoká pokuta

Pes pána bránil, bohužel i před záchranáři
 

Na přehledném rovném úseku silnice v Říčanech směrem na Kuří nezodpovědný řidič srazil retrívra, ani se neobtěžoval zastavit. Spravedlnost ho však dožene, na místě ztratil registrační značku.

V tomto případě se řidič zachoval špatně. Neposkytnutí pomoci zraněnému zvířeti je trestné a hrozí vysoká pokuta. Jak se zachovat správně?

Řidič jel na přehledném úseku v Říčanech pravděpodobně příliš rychle, když srazil psa ztratil přitom svou poznávací značku. Chvíli nato jela kolem zodpovědná řidička, která se naopak zachovala předpisově. Sraženého psa, který byl na místě mrtvý, odtáhla na stranu silnice a zavolala policii a (nejspíše podle známky na obojku) i majitele psa. Majitel psa si z místa odnesl i onu strženou espézetku. Podle registru si tak může řidiče najít a dohodnout se s ním na kompenzaci. Otázkou však zůstává, co se bude dít dál. 

Na konkrétní městské vyhlášce závisí to, jak je to se zodpovědností za škodu. Může se tedy město od města lišit. Pokud však na autě vznikla škoda, je většinou majitel psa povinen škodu zaplatit. (Ať už z pojištění, nebo ze své kapsy.) 

Co dělat, když srazíme psa?

Pokud srazíte psa nebo jakékoliv jiné zvíře, je potřeba především nezpanikařit. Když zastavíte, jste na dobré cestě. Pokud vám pod auto vběhne něčí domácí mazlíček, odpovídá za škodu jeho majitel. Není tedy na místě ujet ze strachu, že jste někomu zranili drahého psa a budete jej muset zaplatit. Je nutné zvířeti poskytnout pomoc, minimálně v tom, že zavoláte policii a zabezpečíte, aby zvíře nepřejel další řidič.