Kontrolu kotle už nestihnete včas. Vyhněte se pokutě a objednejte nejbližší termín!

Kontrola kotlů se prodraží
 

Revize kotle musí být hotová do konce roku, přesto je už teď jasné, že ji všichni nestihnou. Opozdilcům hrozí pokuta 20 tisíc korun. Přesto se vyplatí dohodnout si termín. Na kdy?

Do konce roku zbývá už jen dvanáct pracovních dní. A majitelé kotlů na pevná paliva tak stojí jednou nohou v problému, na jehož konci je čeká pokuta 20 tisíc korun. Bez revize na kotel se budou muset bát, aby právě po nich obec nechtěla tento papír.

 

Ministerstvo životního prostředí však nechce získávat peníze z pokut, cílem je spíše lidi opravdu donutit nechat si udělat revizi. Proto nyní rozeslali instrukce pro úředníky k tomu, aby nebyl pokutován nikdo, kdo si do konce roku revizi kotle na nejbližší termín alespoň objedná. 

Kdo musí mít revizi a kolik to stojí?

Povinnou revizí musí projít všechny kotle na tuhá paliva o výkonu 10 až 300 kW včetně. Platí to pro nové i staré kotle. Pokud máte například kotel Dakon, kontrolu vám opět musí provést osoba, která má pověření k revizi kotlů Dakon. V případě, že dostanete ověření od kontrolora, který nemá revizi na váš typ kotle, a něco se opravdu stane, jako byste žádné potvrzení neměli. (Jestliže výrobce kotle už neexistuje, a tudíž nezajišťuje proškolení kontrolorů, může kontrolu provést technik jiného výrobce s proškolením na podobný typ kotle.) Důležité je také vědět to, že kontrola kotle nerovná se kontrola komína. Potřebujete tak jak revizního technika na kotel, tak kominíka. Od kontroly jednoho i druhého dostanete potvrzení o stavu. Ceny se různí, ale obecně zaplatíte od 800 až po 1 500 korun. 

Zákon, který zavádí povinné revize kotlů, platí už od roku 2012. Revizi musíte stihnout letos, ale tím to nekončí! Revize budete povinně opakovat (a platit) každé dva roky.

Objednáváme na začátek února...

Kontroloři kotlů nestíhají, jak jsme zjistili při obvolávání kontrolorů z tohoto užitečného seznamu, kde si najdete kontrolora podle svého bydliště. "Lidi začali objednávat kontroly od konce září. Dokonce jsme museli i prodloužit pracovní dobu. Pracujeme teď o hodinu déle a také v sobotu," vysvětlil Petr Jun z Kladna, který se zabývá revizemi kotlů. "Někteří lidé to berou jako papír pro papír a štve je to. Na druhou stranu my se snažíme dobře jim poradit tak, aby nejen neničili životní prostředí, ale také ušetřili na topení," popsal praxi z domácností, kam už kontroloři zavítali. 

Pozornost je třeba věnovat všemu, ale zejména dobrý pojistný ventil je zásadní. "My nikomu nemažeme med kolem pusy, prostě řekneme pravdu tak, jak to je. Majitel kotle si to pak už musí zvážit sám, my dáváme jen odborné rady," popsal kontrolor každodenní praxi. "O Vánocích samozřejmě pracovat nebudeme. Náš rozvrh je už tak dlouho tak plný, že alespoň svátky chci strávit jen se svou rodinou a v klidu."