Fotoreport: Tyhle ruiny najdete v Milovicích, k čemu sloužily?

 

Neuvěřitelná zkáza a zmar, přesně něco takového najdete v Milovicích. Obec severně od Prahy se pyšní chovem divokých koní, ale také rozpadlými budovami, které jsou opředeny tajemnem!

Dříve slavné budovy, dneska ruiny, které čekají na to, až si je příroda vezme zpátky. Takový osud potkal i milovické domy. Zdi opředené tajemstvím. K čemu sloužily, proč došlo k jejich zkáze, nedaly se přeci jenom zachránit? 

Spousta otázek, na které nikdo nezná odpověď. Pojďte nahlédnout dovnitř, prohlédněte si naši fotogalerii. 

Objekt Na Balonce sloužil jako střelnice. "Na Balonce byla střelnice, objekt s dírou v zemi vypadá na zbytek tankového trenažeru. Něco obdobného bývalo i na Travinách a tam jsou díry v zemi pro trenažery BVP (bojových vozidel pěchoty). Simulovala se tam střelba za pohybu. Jinak na Balonce se střílelo i z RPG. Dodnes je možné najít střepiny zapíchané asi ve 200 m vzdáleném valu," říká místní obyvatel Jan Bednář.

Muži sem chodili na vojnu
"Byl jsem v Milovicích jako montážník topenář - voják základní služby PTP Vojenské stavby Praha-závod Horní Počernice v letech 1970-1972. Pracoval jsem na letišti Boží Dar-Milovice, stavěli jsme zde domy, instalovali parovody, kotelnu a podobně. Byla zde odvšivovací prádelna - izolovaná/oplocená od ostatního prostoru, hlídáno vojáky, pracovaly zde ženy z tehdejšího SSSR. Stavěly se TOV a další, pamatuji kryté hangáry s posuvnými dveřmi, výcvik jejich pilotů a další výcviky. Zveřejněná fota podle mne pochází z takzvaného spodního lágru (my jsme to tak nazývali), kde byli výhradně tankisté. Pamatuji, jak důstojníci prodávali za 50 haléřů benzín s vysokým oktanovým číslem našim lidem na silnici mezi Lysou nad Labem a Milovicemi... Tehdy se dalo za litr vína koupit mnoho věcí od vojáků. Z fotografií na mne dýchla tak trochu nostalgie. Bydleli jsme na konci Milovic, směrem na letiště v takových starých dřevěných nízkých barácích, měli jsme tam i sklady instalačního materiálu," říká Bohumir Mirošík z Jihlavy.