Nebezpečná miska způsobuje bolesti hlavy a slzení očí. Rozhodně ji nekupujte

Na první pohled vypadá nevinně, opak je ale pravdou
 

Ve vánočním shonu lidé často kupují na poslední chvíli věci, které vůbec jejich blízcí nepotřebují, ale hlavně aby bylo něco pod stromečkem. Pod vidinou pěkného dárku pak koupí kdeco. Jenomže ne všechno je nezávadné, pozor si dejte na nebezpečnou čínskou misku.

Před vánočními svátky mají prodejci pré. Lidé kupují úplně všechno, od Santovských čepiček po plyšové hračky. Jestli se to po svátcích hodí na dno skříně nebo se to vystaví do skříňky za sklo, na tom už nesejde. Dejte si ale při nákupech pozor. Nebezpečná čínská miska může ohrozit zdraví lidí.

Jde o melaminovou misku MELAMINE WARE, NO.5607, která pochází z Číny. Napsáno na ní je výrobce: neuvedeni/ Čína Prodejce: Q.I.M. s.r.o., Jeřábnická 360, 148 00 Praha – Kunratice, IČO: 26943395.

Jak miska vypadá? Jde o bílý hluboký melaminový talíř s motivem růžových květů, průměr misky je 17 cm. Na dně misky je z vnější strany vyražen text identifikující výrobek a zemi původu. Výrobek je prodáván nebalený bez jakéhokoli povinného značení či povinných dokladů.

Proč je miska nebezpečná a čím? Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů, a to článku 3 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, podle kterého výrobek musí být vyroben tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek neuvolňoval své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí.

„Laboratorními testy byla prokázána skutečnost, že výrobek za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd v množství 33,2 mg/kg simulantu. Limit (15 mg formaldehydu/kg simulantu) uvedený v tomto nařízení byl překročen. Navíc provedením testů došlo k narušení povrchu výrobku. Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ uvádí Mgr. Eva Gottvaldová, hlavní hygienička ČR.