Napřed budovy ničili, teď si svoje malůvky vydrhnou

Sprejeři ničí veřejný majetek
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Úvaly devastovali sprejeři, kteří svým graffiti pokreslili soukromé domy i obecní budovy. Vedení města vyhlásilo na jejich dopadení odměnu 20 tisíc, nakonec se ale mladíci přiznali sami. Teď vlastníma rukama budovy vrátí zase do pořádku - tak minimalizují škodu, kterou způsobili, a odpykají si svůj trest. Jednoho ze sprejerů ale město předalo k projednání policii. 

Graffiti může být forma pouličního umění, v Úvalech ale byly pomalované nejen nevzhledně vypadající budovy, ale také nové fasády soukromých domů nebo obecní budovy. Vedení města vypsalo odměnu 20 tisíc korun za jakékoliv informace ohledně pachatelů. Ti se ale nakonec přihlásili sami.

"V Úvalech máme problém se sprejery dlouhodobě, ale tento rok jsme prováděli několik akcí, kdy jsme opravovali veřejné budovy, jako jsou budovy zdravotnické, nádraží, obchody. A oni nám to teď devastují. Takže nám došla trpělivost. My se snažíme s touto skupinou komunikovat a spolupracovat, ale tohle je nelegální, chceme to když ne vymýtit, tak aspoň omezit," říká starosta Úval Petr Borecký.

Nejde ani o umělecké kresby nebo vylepšení vzhledu již starých budov. Jde o obyčejné nápisy, které vyjadřují zřejmě podpisy jednotlivých autorů. Nejvíce o sobě dávají vědět sprejeři s pseudonymem AiK (ALK?), SYKES, MDK15, SICK. Jejich stopy po vandalském řádění jsou vidět takřka na každém kroku.

Město vyzvalo sprejery k tomu, aby se přihlásili sami. Sprejery (writery) je možné postihovat jménem trestního zákona, jde o poškozování cizí věci. Vedení města ale přislíbilo, že když se přiznají sami, nebude trvat na jejich trestním stíhání. Nicméně i tak by museli splnit určité podmínky. To mladíky nejspíš přesvědčilo. "Ozvali se mi dva sprejeři s tím, že by chtěli odstranit, co napáchali, a doufají, že město k nim bude shovívavé. Na jednu stranu jako město oceňujeme, že se k tomu postavili čelem, a samozřejmě to zohledníme. Doufám, že to pro ně bude ponaučení do budoucna," říká úvalský starosta Petr Borecký.


Kdo sprejoval? 

Jde o mladé muže ve věkovém rozpětí od 17 do 27 let. Protože se postavili ke svému činu čelem, město s nimi uzavřelo písemnou dohodu. Pokud do stanoveného termínu u Technických služeb města odpracují určený počet hodin (dvacet a více podle rozsahu jejich sprejování) na odstraňování graffiti a tak odpracují škodu, kterou způsobili, Úvaly nebudou trvat na jejich trestním stíhání.

V souvislosti s vypsanou odměnou za dopadení vandalů získala úvalská městská policie konkrétní informace o autorovi AIK - MDK (medůza-kokain). "Již víme, kdo je tento vandal, a poznatky o něm jsme předali policii, která věc řeší," uzavírá starosta Borecký.