Smutný osud "živých dárků". Co děláme špatně?

Zvíře nebývá tím nejlepším dárkem
 

Než svým blízkým koupíte zvířátko, měli byste se zamyslet nad několika velmi podstatnými otázkami. Například psi a kočky často končí po Vánocích na ulici nebo v útulcích.

Vybrat někomu blízkému jako dárek zvířátko je risk, který se většinou nevyplácí. Zvířeti obvykle neposkytnete nový domov, ale nejistotu ulice, nebo pobyt v útulku. "Vám se pořízení mazlíčka může zdát jako bezchybný nápad, ale především byste se měli vžít do přání, potřeb a možností osoby, která bude o zvíře následně pečovat. Pokud ho pořizujete sobě, pak je dobré zamyslet se nad všemi možnými situacemi, které mohou v průběhu života s mazlíčkem nastat," říká veterinární klinika v Průhonicích.

Měli byste se zamyslet:

  • Alergie – netrpí náhodou obdarovaný alergií?
  • Finance – bude mít dotyčný peníze na výživu zvířete?
  • Veterina – je poblíž? Navíc jsou to další nezbytné finance!
  • Čas – zvířeti je potřeba věnovat dostatek času, jinak strádá.
  • Venčení – minimálně 3x denně, u větších psů je potřeba opravdu dostatek pohybu.
  • Poslušnost, povaha, prostor – bude zvíře poslušné, jakou má povahu a má obdarovaný dostatečný prostor, ve kterém může zvíře chovat?
     

Je také dobré přemýšlet nad tím, že nákup levných krmiv obvykle zvířeti neprospívá. "Rozhodně byste na krmení neměli šetřit. Počítejte s tím, že pokud si pořídíte padesátikilového psa, musíte mu zajistit již od raného věku kvalitní a vyváženou stravu. Zejména velká a dlouho rostoucí plemena jsou citlivá k dietním chybám učiněným v době růstu. Zejména v tomto období, ale i kdykoliv potom a nejen u velkých a obřích plemen a nejen u psů platí, že na krmivu neušetříte,“ říkají v Průhonicích.

Další problém přichází s dětmi. Pokud nás dítě dlouho přemlouvá, že chce pejska, měli bychom brát v potaz, zda bude opravdu schopné se o něj starat a venčit jej. Péče o zvíře často zůstává nakonec na rodičích. Ono u křečka, morčete nebo králíka je to v důsledku stejné. Zvíře zdědí rodiče nebo prarodiče. Nákup živého mazlíčka je tak vhodnější až u odrostlejších dětí.

Klíčová slova: