Auto ve stromě, auto v příkopě, hasiči zachraňovali i srnce. Štědrý den byl v klidu

Auto ve stromě
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Letos vyjížděli hasiči během Štědrého dne k osmnácti událostem, na rozdíl od loňského Štědrého večera nemuseli hasiči zasahovat u vážnějších požárů. Nejčastěji museli otevírat zamčené dveře a asistovat u dopravních nehod. Vážné nehody se staly dvě, na Benešovsko dokonce letěl pro řidičku vrtulník. 

Letošní Vánoce se nesly v poklidném duchu, jen osmnáct nahlášených událostí během 24. prosince, což je nepatrně nad polovinou denního průměru roku 2015. Hasiči ale nemuseli zasahovat u žádných vážných požárů.

"Dva ze tří letošních se týkaly požáru sazí v komínu a obešly se bez přímých škod a zranění osob. Ve třetím případě šlo o požár plastové popelnice na náměstí v centru Poděbrad se škodou za dva tisíce korun, ke kterému vyjížděla poděbradská prvovýjezdová cisterna před 17. hodinou," uvedl tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje Ladislav Holomčík.

Panika a 50 evakuovaných lidí v Klecanech. Pod jedním autem v podzemní garáži se našel podezřelý balíček

Auto ve stromě a nešťastný srnec

Nejvíc případů se týkalo otevírání dveří, i takové věci zaměstnají hasiče. Třetinu všech událostí na čtyřiadvacátého tvořily nehody. Vážné události ale přece jenom byly. První havárie se stala časně ráno před šestou hodinou na Kladensku, kdy na silnici za obcí Hostouň narazilo osobní auto do stromu. O tom jsme již více psali.

To ale není jediná vážnější nehoda, která se stala. Další následovala čtyřiadvacátého v půl jedenácté večer. "Krátce po půl jedenácté večer vyjížděla profesionální jednotka z Benešova do Poříčí nad Sázavou. Tam havarovala řidička s osobním autem u mostu na staré benešovské silnici. Pro řidičku přiletěl vrtulník," řekl k tomu Holomčík. I tady šlo o náraz do stromu. Stromy se řidičům viditelně líbí.

Zvláštní nehoda se stala u benzinky v obci Světice na Praze-východ. Řidič tam sjel osobním autem do příkopu. Podle Holomčíka tady hrál roli alkohol, protože po příjezdu záchranných složek napadl přivolané policisty a choval se dost agresivně. Při vyprošťování auta zasahovala jednotka HZS Říčany.

"Netypický zásah si připsali profesionální hasiči z Kutné Hory, kteří v deset hodin dopoledne v městské části Žižkov zachránili z potoka vyčerpaného promrzlého srnce," dodává Holomčík.

Benešov: Časté výtržnictví, páchání přestupků a stížnosti na rušení nočního klidu vedly benešovskou radnici k tomu, aby vedení města stvrdilo spolupráci v oblasti bezpečnosti. Stalo se tak dva dny před Štědrým dnem. Bezpečnostní opatření začnou platit od nového roku.