V Říčanech budou nové chodníky za dvacet milionů

Takhle momentálně vypadají chodníky v Říčanské ulici
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Říčany budou mít během roku 2017 kompletně nové chodníky. A že jich není málo. Město zaplatí na opravy chodníků 20 milionů korun, z toho jen na opravu chodníku v Říčanské ulici přes 7 milionů. Chodníky se začnou opravovat, jakmile se udělá hezky. Do budoucna by se měly propojit ulice Říčanská s Černokosteleckou.

V Říčanech se chystají během celého příštího roku rozsáhlé rekonstrukce chodníků, ale i vybudování nových chodníků. Dosud byly opraveny chodníky v Černokostelecké ulici nebo v Březské. Ty největší rekonstrukce ale teprve přijdou, a to na těchto místech: ulice Říčanská, Smetanova, Lázeňská, Táborská u gymnázia, Sadová, Legií, Bezručova a další. 

"Rozjeli jsme velké rekonstrukce chodníků. Některé opravy a investice jsou již dokončené nebo před dokončením. Třeba chodník v Jizerské ulici nebo důležité propojení na ulici 5. května. S mírným zpožděním byly dokončeny opravy chodníků na Černokostelecké, které si lidé vybrali v hlasování Řídím Říčany. Za porušení termínu ale firma zaplatí vysoké sankce kolem tři čtvrtě milionu korun," říká starosta Říčan Vladimír Kořen.

Parkování v širším centru Říčan je jedním z neožehavějších témat ve městě. Říčany ustoupily od parkovacích zón, zavedou jednosměrky a rozšíří plochy na parkování.

Na většinu rekonstrukcí, které se chystají, uzavřelo město už smlouvy s různými společnostmi, které budou chodníky opravovat nebo budovat. Chodníky určené k opravě vybrala už na květnovém jednání městská rada. Rekonstrukce se budou týkat celého města, jejich přehled najdete v tabulce. Práce začnou, jakmile se vyčasí. 

 

ULICE

ÚSEK

UMÍSTĚNÍ

1.

Táborská

Smiřických – Moravská

chodník levý

2.

Haškova

Černokostelecká – E. Beneše         

chodník pravý

3.

U Vodojemu    

Bezručova – Baarova

chodník pravý        

4.

U Vodojemu    

Baarova - Olivova                        

chodník pravý        

5.

Sadová

Nová - Pol. Vězňů

chodník pravý        

6.

Sedláčkova

Černokostelecká - Edv. Beneše

chodník levý     

7.

Riegrova

Bezručova – Černokostelecká

chodník pravý

8.

Legií     

Smiřických – Terronská

chodník levý

9.

Lázeňská  

Masarykovo nám. – Podskalí          

obě strany

10.

Baarova

U Vodojemu – Domažlická

chodník levý

11.

Smetanova

Olivova – Škroupova

obě strany

12.

Bezručova

K podjezdu - Zborovská

chodník pravý

13.

Alšova                                 

Štefánikova – Rýdlova

chodník levý

14.

Pod Lihovarem

17. listopadu – Říčanská

chodník levý

15.

Havlíčkova

celá délka

obě strany

16.

Petra Fastra

celá délka

obě strany

 

Chodníky vyjdou město Říčany draho. Jen na rekonstrukci chodníku v Říčanské ulici padne 7,8 milionu korun. Samotná oprava chodníku této ulice je tak rozsáhlá, že ji město rozdělilo do dvou etap. Právě první etapa by se měla realizovat v nejbližších měsících. Uvedená částka 7,8 milionu korun je jen za první etapu oprav. Naštěstí město získalo dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 4 miliony korun, takže doplatí "jen" 3,8 milionu. Na chodnících v Říčanské ulici jsou závislí i lidé žijící v ulicích Bohuslava Martinů a částí Radošovic i Pacova. Oprava chodníku by měla trvat 6 měsíců od svého začátku.

Na další rekonstrukce ale zatím město dotace nezískalo. Další v plánu je například oprava chodníku na Kolovratské, v přípravě je rozšiřování chodníku v ulici 17. listopadu - tam je údajně nebezpečný roh budovy, kdy lidé vstupují přímo do silnice. Město už jen čeká na poslední povolení, aby se mohl dát chodník této ulice do pořádku. Mělo by se tak stát právě během roku 2017.

Druhá etapa oprav už se připravuje
Během následujícího roku nejspíš Říčany stihnou první etapu oprav uvedených chodníků, potom bude následovat etapa druhá. Tam pak půjde zejména o propojení ulic Černokostelecká a Říčanská. Druhá etapa oprav se momentálně projektuje a město získává potřebná povolení.