Plošná kontrola kotlů se zatím nechystá. Raději se ale objednejte

Aplikace Čistý komín prozradí, jak topíte
 

Pokud jste nestihli zařídit revizi svého kotle, nemáte se zatím čeho bát. Vzhledem k tomu, že najít volný termín na revizi kotle bylo do konce roku často nemožné, stačí v případě kontroly doložit, že jste objednaní.

Povinnost mít zkontrolovaný kotel platí už od 1. ledna, přesto se nebude vymáhat plošně. Jak se vyhnout pokutě 20 tisíc za nezkontrolovaný kotel a jak to je s kontrolou? 

Ve Středočeském kraji se zatím plošné kontroly kotlů bát nemusíme. Na plošné kontroly není jednoduše dostatek kontrolorů. "Úřední kontroly budou spíše individuální a podle fyzických možností samotného úřadu," vysvětluje Tomáš Heřmánek z Odboru životního prostředí v Benešově.

Na udání sousedů
Na ty, kteří topí špatně a pravidelně znečišťují ovzduší v celé vesnici, si však na obecní úřad mohou přijít stěžovat sousedé. Pokud se nasbírá několik takových stížností, úřad bude chtít po dotyčném vidět, jestli má revizi kotle. Pokud revizi kotle nemá a není ani objednán u kontrolora, hrozí mu pokuta ve výši až 20 tisíc korun. Udělení pokuty je však až poslední možností, jak řešit situaci s lidmi, kteří topí špatně.

Už dnes můžete zjistit, co si o tom, jak topíte právě vy, myslí vaši sousedé. Funguje totiž aplikace Čistý komín, kde stačí vyhledat váš dům a podívat se na hodnocení. Každopádně zjistíte i spoustu dalších zajímavých tipů, jak správně topit.