Polák, který hrozil bombou v letadle: Žádnou neměl, prý jen naslouchal Bohu

Cestující jistě prožívali velkou hrůzu
 

Letadlo mířící ze španělského Las Palmas do polské Varšavy muselo včera večer nouzově sednout na starém ruzyňském letišiti. Důvodem byla hrozba bombovým útokem, která se naštěstí nepotvrdila. Krátce po 21. hodině byl agresor zneškodněn, všech 162 cestujících i 6 členů posádky bylo v pořádku. 

Všem se nám asi okamžitě vybavily brutální útoky v Paříži, Berlíně a dalších městech, za kterými stáli teroristé. V případě Poláka, který hrozil bombou na palubě Boeingu 737-8AS společnosti Enter Air, však prý o teroristický čin nešlo. "Je to tak. Ten muž je v rukou policie a bude s ním zahájeno trestní řízení. Další podrobnosti budeme uveřejňovat až po dohodě se státním zástupcem," vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec. 

Ten včera okamžitě po oznámení události na letiště vyrazil stejně jako pyrotechnici, hasiči, záchranáři a další složky. Jen několik minut po nouzovém přistání letadla k němu vyrazil i speciální kamion Golem. Jeho služeb však naštěstí nebylo potřeba, i když situace zpočátku vypadala hodně vážně. 

Piloti v kabině přesto nezmatkovali. "Žádáme plnou pohotovost, asistenci pyrotechnické jednotky a protiteroristického týmu," ohlásil jeden z nich ještě ve vzduchu s tím, že má na palubě 162 cestujících plus šest členů posádky a v nádržích ještě 5,6 tuny paliva. Polák měl na palubě hrozit výbušným systémem. 

Nakonec se ukázalo, že šlo jen o slova, žádný systém, který by mohl poškodit nebo zničit letadlo, se nenašel. Osmašedesátiletý muž nebyl ani opilý. Svůj čin údajně přičítal Bohu, kterému měl naslouchat. Jisté je i to, že na palubě nebyli Češi. V drtivě většině případů šlo právě o Poláky. 

Všichni pasažéři byli nakonec bezpečně evakuováni, prošli kontrolou a našlo se pro ně náhradní ubytování blízko letiště. Provoz letiště byl obnoven krátce po desáté večer. Lety na Letišti Václava Havla pak nebyly narušeny vůbec.