Umíte mluvit? RADY A TIPY, jak snadno zlepšit svůj projev

Je váš projev dobrý?
 

Zlozvyků, které běžně užíváme v našem projevu je tolik, že si je mnohdy ani neuvědomíme. Čím více se jich řetězí v projevu, tím hůř působíme. Víme, na co si dát pozor.

Náš projev je něčím, co nás reprezentuje více, než cokoliv jiného. Samozřejmě je důležité, co říkáme, přesto, ať už říkáme cokoliv, náš projev zůstává takový jaký je. Pokud není dobrý, je lhostejné, jak dobře rozumíme danému téma, dalším lidem toho předáme málo. Jaké jsou nejběžnější problémy? 

Parazitická slova užíváme v řeči často proto, abychom našli čas na pokračování věty a taky proto, že jsme na ně zvyklí. Čím víc je používáme, tím víc jsme na ně zvyklí a náš projev bez nich si neumíme představit. Parazitickými slovy jsou často slova: jako, jakoby, prostě, tak, vlastně a podobně. Pokud se vám často stane, že v projevu špatně skloňujete, zkuste si uvědomit, proč tomu tak je. Nejste dost soustředění? Chtěli jste říct původně něco jiného?

 Zkuste požádat přátele, aby vás kdykoli užijete své parazitické slovo upozornili. Budete v šoku, kolikrát se to stane.

Vůbec nejhorší je, když řečník v projevu špatně použije význam slova. Rizikovou skupinou jsou cizí slova. Zkuste používat jen ty, kde jste si opravdu jistí. 

Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem..

Stejný problém může nastat se slovy, které neumíte správně vyslovit, zkuste se jim vyhnout, nebo se je naučit. Když nám uteče myšlenka může být vada v tom, že jsme unavení. Ovšem třeba je problémem, že když jste větu začínali, ani jste si nebyli úplně jistí, kam ji chcete směřovat.

Velmi důležitá je i síla hlasu, kterým s posluchači mluvíte. Hlas a jeho síla je mocnou zbraní, zkuste se s ní naučit pracovat a vnímejte jeho sílu ve svém projevu. K hlasu patří také rychlost dikce, pokud zrychlujete, když jste nervozní, často tím vzdbudíte jen další nejasnosti, které nervozitu stupňují. Vůbec není špatné občas vykročit ze svého běžného komfortu a zkusit si komunikaci, kterou nerealizujete běžně. Tip na závěr: Nezapomínejte udržovat oční konakt!