Chrání naše životy: Hasiči riskují při škrábání ledu z mostů a viaduktů

Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zmrzlý led na mostech a viaduktech by mohl spadnout po velkých kusech rovnou na řidiče. To je reálné nebezpečí, které v těchto dnech hrozí prakticky všude. Aby se takové situaci předešlo, nasazují hasiči vlastní životy a v obrovské výšce kusy ledu odstraňují. Podívejte se na průběh takové akce.

Mosty a viadukty se v zimě stávají velmi nebezpečné. Proto jednotky hasičů vyjíždějí pokaždé, když je potřeba kusy ledu a hromady sněhu odstranit. Přitom se samozřejmě dostávají do výšek, ve které by se mnoham lidem udělalo špatně. V případě pádu hrozí ošklivé zranění nebo i smrt. Zajímá vás, jak taková akce probíhá? 

"Napřed se musí omezit doprava. Nechceme ohrožovat řidiče tím, že by na ně hasiči něco házeli. Nebylo by příjemné, kdyby kus ledu nebo sníh přistál někomu na hlavě. Potom se hasiči pomocí vysokozdvižných plošin dostanou pod viadukt. Tam se pokouší lopatou nebo krumpáčem odstranit námrazy, pokud to jde. A odsekat je tak, aby led odstranili. Důležité je i to, aby bylo pro akci příznivé počasí," vysvětluje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Právě jednotka příslušící pod SŽDC vyjela například do pražských Hlubočep, kde bylo potřeba z Jihovýchodního viaduktu odstranit led. Na místo tým vyjel společně s automobilovou plošinou. Jak můžete vidět na fotkách, které jsou přímo z této akce, není to snadná práce. 

Když je hasič na zdvižné plošině, je ve výšce až několika desítek metrů. Sami se můžete přesvědčit o tom, že pokud by hasič udělal jeden špatný pohyb, k tragédii by chyběl jen kousek. Stateční muži riskují vlastní životy proto, aby se tragédie nestala později.