Vyprší vám v březnu řidičák? V Poděbradech ho můžete měnit už teď

S výměnou řidičáku neotálejte!
 

Během letošního března vyprší platnost více než 800 tisícům řidičských průkazů napříč republikou. Jde většinou o průkazy vydané v roce 2007. Za neplatný řidičák přitom hrozí pokuta až dva tisíce korun. Nezapomeňte tedy na výměnu! V Poděbradech tuto službu nabízejí už nyní. 

Vyměnit si řidičák za nový je potřeba včas, jinak vám hrozí nemalé pokuty. Během roku totiž 2017 vyprší rekordní počet řidičských průkazů. Bude jich víc než 800 tisíc, které byly vydané roku 2007 a mají dobu platnosti na 10 let.

Letos zatím provedlo výměnu řidičáku třicet procent všech řidičů, což je ale žalostně málo. Nejvíce těchto dokladů totiž skončí platnost už v březnu tohoto roku. Další to čeká v říjnu a listopadu. Když si nové oprávnění k řízení nepořídíte včas a zastaví vás policie, můžete zaplatit pokutu až dva tisíce korun na místě. Ve správním řízení to může být ještě o pětistovku navíc.

Během roku 2016 bylo vydaných nejvíc řidičáků
v historii, celkem milion
a 146 tisíc kusů.

"Výměnu lze provést už tři měsíce před skončením platnosti řidičského průkazu a je zcela bezplatná. Lhůta pro vydání nového je dvacet dní. O výměnu lze požádat také ve zrychlené lhůtě do pěti pracovních dnů. Za expresní vydání si však řidiči připlatí 500 korun," uvádí referentka evidence řidičů Poděbrady Ilona Mrzenová.

"K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičský průkaz. Adresa pro výměnu řidičských průkazů je Městský úřad Poděbrady, odbor dopravy a životního prostředí, oddělení dopravně správní, nám. T. G. Masaryka 1130, Poděbrady (budova „Pentagon", 1. a 4. patro)," dodává úřednice.