Kolín má milionové přebytky. Modernizuje autobusové nádraží a všechny ulice

Lidé mají další důvod ke spokojenosti
 

Kolín chce letos investovat 400 milion korun přesto, že má z minulosti dluh ještě o více než 100 milionů vyšší. Je to správně, nebo ne? V každém případě na obyvatele města toho letos čeká docela dost. Ovšem jen v případě, že radnice splní sliby. 

Rok 2017 je pro Kolín přímo zlomový, už proto, že se město odvážilo zakázat hazard. Ten byl regulovaný již dříve, teď ale všechny hrací automaty z Kolína vymizí. Co na to lidé žijící v Kolíně? Většina lidí tuto změnu vítá, jiným je to jedno. "Zřejmě nějakou dobu potrvá, než zmizí z Kolína i poslední hrací přístroje. To říkají zkušenosti i z jiných měst a to jsme avizovali již předem," upřesňuje kolínský místostarosta Michael Kašpar.

Pro rok 2017 má Kolín "připraveno" 400 milionů korun a bude moct provádět rozsáhlé rekonstrukce ulic, autobusového nádraží, do škol nebo třeba na sportovní vyžití. Kde se tyto prostředky v Kolíně vzaly? Podle místostarosty Kašpara jde o efektivnější systém čerpání dotací. O ty město žádá v maximální možné míře. 

"Daří se nám prodávat pozemky v Průmyslové zóně Kolín-Ovčáry novým investorům, což není jen jednorázový příjem, ale též zaručený velmi zajímavý příjem města do budoucích let, jelikož z daní těchto firem plyne do městské kasy podíl v rámci rozpočtového určení daní v Česku. Svou roli samozřejmě hraje též pozitivní ekonomická situace a hospodářská konjunktura v naší zemi. Je třeba říci, že Kolín má stále ještě dluh 546 milionů korun, který jsme však za posledních 6 let snížili o 500 milionů."

Autobusové nádraží bude majestátní
Kolínské autobusové nádraží modernizaci rozhodně potřebuje, už proto, že autobusových linek, které tudy projedou, je už teď velké množství. Autobusy Arriva v Kolíně už moderní jsou, při nástupu do autobusu lze platit kartou. Zaslouží si ale také moderní stání a nástupiště.

Na modernizaci nádraží autobusů uspořilo město 40 milionů už v roce 2016. Stavby začnou tento rok začátkem března, jakmile na to bude vhodné počasí. Kvůli tomu bude samozřejmě následovat plno uzavírek, hotové by mělo být přibližně za rok a půl. 

Rekonstrukce se ale nedotknou jen nádraží, velké investice čeká okolí svatého Bartoloměje. Tam půjde o rozsáhlou rekonstrukci silnic, chodníků a veřejného osvětlení. Rekonstrukce se budou celkově týkat více než dvaceti ulic - například ulice Pražská, Pod Vinicí, Slovenská, V Zahradách, Ke Hřišti, Míru, Nerudova, Bachmačská, Ratibořská, Za Baštou, Moravcova, Třídvorská, Sadová, Kouřimská, Zlatá a další. Všechny tyto ulice budou "jako nové". 

Nová sportovní hala 
Na zálabské straně je v přípravách menší sportovní hala. Ta by sloužila hlavně sportům, které nemají ještě v Kolíně zázemí a musí hrát mimo město. Jde zejména o florbal, házenou, futsal a další. Nové venkovní hřiště dostane gymnázium, kde bude zároveň zrekonstruovaná fasáda. Investice se samozřejmě dotknou samotných základních, ale i mateřských škol. Proběhne další etapa revitalizace sídliště v prostoru u Penny marketu mezi ulicí Benešova a Rim. Soboty. V areálu kolínského zámku se bude pokračovat v postupné obnově nové fasády západního křídla.

"I v bytových domech města se toho bude dít dost – například oprava kolínského mrakodrapu "šestnáctipatráku" a zateplení domu Benešova 636-641. Chceme také pokračovat s další fází podzemních kontejnerů a zavedeme žluté popelnice na plast s obdobným systémem fungování jako u bioodpadu," dodává Kašpar.