V Kutné Hoře bude tibetská vlajka. Tentokrát bez protestů

Chcete, aby ve vašem městě nebo obci také vlála tibetská vlajka? Navrhněte to
 

Vlajka pro Tibet je každoroční mezinárodní kampaní k výročí takzvaného Tibetského národního povstání. Cílem je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. Jestli vlajku pověsit nebo ne, o tom se ještě před dvěma lety v Kutné Hoře ostře diskutovalo. Letos Kutná Hora tibetskou vlajku vyvěsí bez námitek. 

Každoroční mezinárodní akce Vlajka pro Tibet vyvolává diskuze, někde se totiž do akce zapojit chtějí a jinde ne. Výročí konané na 10. března se pořádáná k připomenutí Tibetského národního povstání. Cílem akce Vlajka pro Tibet je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu formou vyvěšení tibetské vlajky. Akce, která má celosvětový rozměr, vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let 20. století. První čtyři česká města se zapojila až v roce 1996. 

Kutná Hora se letos do akce Vlajka pro Tibet zapojí. Na úterním zasedání to schválili zastupitelé města bez námitek. Ještě před dvěma lety se Kutná Hora zapojit nechtěla. Tehdy rada města rozhodla na zasedání těsnou většinou (5:4), že se město do kampaně v roce 2015 nezapojí. Hned potom ale vzniklo kvůli tlaku pobouřených lidí mimořádné zasedání, na kterém se zastupitelé shodli, že se tedy přece jen zapojí.

Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, přes milion Tibeťanů zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. 

Vlajka pro Tibet? Zapojit se je slušnost

"Zapojení se do akce Vlajka pro Tibet vnímám jako povinnost každého města či obce. Jde o vyjádření solidarity lidem, kteří jsou úplně stejní jako my, ale jejichž práva jsou porušována," vyjádřil se v diskuzi obyvatel Kutné Hory David Bezchleba. Pozitivně se vyjádřila i Hanka: "Za mě všechny palce nahoru pro radnici, snad poprvé." 

Do akce Vlajka pro Tibet se celorepublikově zapojilo v roce 2011 na 403 obcí a měst, městských částí nebo krajů. S lety ale obcí a měst, které se do akce zapojily, přibývalo, v roce 2014 už to bylo 601, o rok později 723 a v roce 2016 se zapojilo 759 měst, obcí, městských částí nebo krajů.