Po zásahu policie muž zkolaboval a zemřel. Dvěma policistům hrozí 10 let vězení

Policie se tentokrát předvedla
 

Agresivní muž útočil na policisty, tak mu pořádně naložili. Muž na vyčerpání zemřel. Teď jsou dva policisté obžalovaní ze zneužití pravomoci a z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti. Policistům hrozí až 10 let za mřížemi. 

"Ten člověk byl agresivní, na hlídku útočil, dokonce v jednu chvíli vykopl i zadní okno policejního auta," popisuje mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. To bylo zřejmě důvodem, proč dva policisté použili v dubnu 2015 donucovací prostředky. Teď ale čelí žalobě od státních zástupců. Po jejich zákroku, kdy muže "zpacifikovali" v dubnu roku 2015, totiž jimi zadržený muž zkolaboval a zemřel. 

Policisté jsou nyní obviněni ze zneužití pravomoci, jeden z nich je obviněn také z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozí až desetileté vězení. Druhý může jít za mříže až na pět let.

Bylo prý třeba užití donucovacích prostředků

Celý incident začal tím, že muž, kterému bylo 36 let, se pokusil policistům utéct z jejich auta při večerním převozu. Muž byl podle všeho agresivní a na hlídku útočil. Vykopl i zadní okénko policejního auta. Pokusil se z auta utéct na kruhovém objezdu nedaleko budovy krajského ředitelství v Kongresové ulici v Praze, kam ho hlídka vezla.

V útěku mu policisté zabránili, podle mluvčí ho "okamžitě zpaficikovali a k tomu použili donucovacích prostředků". Jeden z policistů se při zákroku dokonce zranil na noze a musel být ošetřen v nemocnici. Zadržený muž nicméně podle lékařského ohledání podlehl náhlému úmrtí. Příčinou bylo celkové vyčerpání organismu.

Událost vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na policisty 25. ledna.