Ten nejlepší jídelníček pro zdravé srdce. Opusťte zažité mýty

Jaké jsou nejlepší recepty pro vaše srdce? Mohou být lahodné
 

Jak by měl vypadat váš jídelníček, aby vaše srdce zůstalo zdravé, na to není jednoznačná odpověď. I přesto existuje celá řada mýtů o tom, jak se správně stravovat, co dělat a nedělat. Máme pro vás vysvětlení těch největších omylů výživových poradců. 

Zdravá výživa je důležitá pro zdravé srdce a nesmí být bohatá na tuky a plná cholesterolu. Přesně tohle není pravda. Jednou z nejvíce zažitých pravd ohledně zdravého jídelníčku je to, že by měl obsahovat co nejméně tuků. Málo tuků bylo před pár lety považováno odborníky za dobré, nyní se ale situace otočila a doporučují spíše středomořskou stravu i přesto, že obsahuje hodně tuků. Jde totiž o to, co za tuk přijímáte. 

Nejíst tuky? Omyl, pro zdravé srdce jsou důležité

Pro srdce jsou nejzdravější hlavně dva tuky - olivový olej a rybí tuk. Oleje nejsou důležité jen pro srdce, ale pro celkovou imunitu a vitalitu. Středomořská strava by měla obsahovat kromě ovoce a zeleniny hlavně ryby, mořské plody, ořechy a olivový olej. Všechny tyto potraviny pomáhají udržovat správnou hladinu "zdravého" HDL cholesterolu. Celá řada výrobců prodává výrobky sice s nízkým obsahem tuku, ten ale uměle odstraňují a nahradí ho rafinovanými cukry. Ty jsou pro zdraví mnohem škodlivější než zdravé tuky.

Pokud jde o tuky, ještě si připomeneme nasycené tuky. Ty donedávna nebyly považovány za až tak škodlivé. Bohužel existují důkazy, které spojují nemoci srdce a vyšší příjem nasycených tuků. Mezi nasycené tuky patří hlavně máslo, sádlo, ztužené tuky, uzeniny, tučné maso a některé mléčné výrobky. Tyto tuky je dobré nahradit zdravějšími nenasycenými mastnými kyselinami - ty jsou v olivovém oleji, řepkovém oleji, v oříšcích, semínkách nebo v rybím tuku. Nenasycené mastné kyseliny obsahují také některé kvalitní margaríny.

Pro zdravé srdce nesmíte jíst potraviny s cholesterolem? Kdepak

Není pravda, že abyste neměli vysokou hladinu cholesterolu, nesmíte jíst žádné potraviny, které cholesterol obsahují. Cholesterol, který do sebe dostane v jídle, není totiž hlavním zdrojem cholesterolu v těle. Většina cholesterolu v těle je produkována játry, takže přestože ho budete přijímat méně, nebude to mít až takový vliv. To samozřejmě neznamená, že byste měli začít jíst tučné maso, klobáy, slaninu a tak dál. Takové potraviny pro změnu obsahují hodně tuku - ovšem těch nezdravých, které jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny. Když se nicméně budete stravovat dobře, čas od času si můžete potravinu s vyšší hladinou cholesterolu dát.

Je na čase dát si něco dobrého a zdravého. Jde to!

Možná už jste si vybudovali nějaký odpor ke všemu, co je zdravé, protože vám to nechutná. Většinou to znamená jenom to, že jste se ještě nenaučili připravovat zeleninu na všechny způsoby spolu s velmi chutnými luštěninami a zálivkami... Správná výživa pro zdravé srdce by neměla obsahovat sůl a koření, takže by to mohlo vypadat, že jídlo bude bez chuti. Nicméně pro srdce jsou prospěšné zdravé rostlinné tuky. Příkladem pochoutky by mohlo být avokádo na celozrnném pečivu, hrst oříšků v dušené zelenině nebo olivový olej ve vašem oblíbeném salátu. 

Co se týče soli jako takové, většinou ji přijímáme z již zpracovaných potravin, nikoli ze slánky. Malé mnnožství soli by nemělo být velký problém, důležitá je ale střídmost. Místo koření již zpracovaného je lepší použít čerstvé lístky, ty rozhodně neškodí. Stejně tak pečený česnek nebo cibulka osmažená na řepkovém oleji bude vašemu srdci prospěšná. Nejlepší je vyhýbat se polotovarům a raději si vše vařit sami. Nebojte se zapojit vlastní fantazii a zařadit druhy zeleniny, ovoce, ořechů nebo i celozrnných výroků, které jste dříve nepoužívali. 

Čokoláda je prospěšná zas a znova. Ale musí to být ta pravá

Už jste jistě četli mnoho článků na téma zdraví čokolády. Může působit proti stresu a depresím, ale také povzbudivě. Čokoláda z pravých kakaových bobů obsahuje přírodní fytonutrienty, takzvané flavonoidy. To jsou přírodní látky, které pomáhají udržovat v normě krevní tlak a zlepšují také průtok krve do srdce. Rozhodně byste tedy neměli kvalitní čokoládu vynechat! Je však důležité vybrat si tu dobrou. Nekvalitní čokolády vám totiž mohou hodně uškodit - obsahují navíc cukr nebo mléko, ale flavonoidů už méně. Obecně platí, že čím víc je čokoláda hořká, tím víc prospěšných flavonoidů obsahuje. Mimo hořkou čokoládu jsou na flavonoidy bohaté jahody, jablka, ořechy, cibule nebo čaj.