Ptáci hlásí návrat. Kdo to zpívá za oknem?

Nejdříve přiletí čapí gentlemani..
Zobrazit fotogalerii (4)
 

S příchodem jara se venku rozezněl ptačí orchestr. To se zpěváci vrátili z teplých krajin do našich českých luhů a hájů. Podívejte se, kdo vám to zpívá za oknem! Kteří ptáci už jsou tady a na koho se ještě čeká?

Když otevřete okno nebo vyjdete z domu, všimněte si jarního cvrdlikání všude kolem! Poznejte s námi okřídlené zpěváky, kteří tuto jarní kulisu vytváří, a podívejte se, na jaké ptáky ještě čekáme.

Už jsou tady

Zpět už se vrátili skřivani polní. (Jeho zpěv tvoří dlouhá řada drnčivých, cvrlikavých a hvízdavých tónů, prokládaných imitacemi hlasů jiných druhů ptáků!) Přiletěli i konipasi bílí, čejky, špačkové obecní a ráno můžete poslouchat za oknem zpívání drozdů. Hlasitě se začali ozývat i kosi. Až venku uvidíte ptáčka s červeným bříškem, půjde nejspíše o červenku. Naprosto neomylně však poznáte vysoko nad hlavou letícího čápa. Věděli jste, že nejdřív přiletí čápi, kteří pak mezi sebou bojují o hnízda, která chtějí obsadit, a až týden po nich přilétají jejich družky.

První přilétají ptáci, kteří u nás nekončí, ale pokračují do severní Evropy. Příkladem mohou být čejky chocholaté.

Ještě na ně čekáme

První vlaštovky se u nás objevují už v druhé polovině března, ale hlavní návrat nastává až začátkem dubna. Její příbuzná jiřička přilétá později, až začátkem a během dubna. Poslední z našich vlaštovkovitých, břehule, přilétá až koncem dubna.

Stále čekáme na vzácnou, ostře žlutou žlůvu s černými křídly a rorýse. Rorýs přitom neposedí. Téměř neustále se zdržuje ve vzduchu, kde dokonce i spí, pije a páří se. Střídá přitom svižný let s plachtěním, během kterého nabírá výšku, aby následně během spánku mohl klesat. Nejde samozřejmě o tvrdý spánek, nýbrž jen o mikrospánek. Za nějaký čas přiletí i krásně pějící pěnice a bramborníčkové. 

Možná jste zaznamenali husí hejna na obloze. Některá mohou být až tisícihlavá. Přesto husy, které uvidíte, nejsou ty naše. Možná si udělají přestávku, ale rozhodně pokračují daleko na sever.