Chcete platit za neomezené volání také jen 163 Kč? Kdo stojí za iniciativou „Andrejův tarif“?

Je lepší platit hodně nebo zkusit bojovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Operátoři se tváří, že mezi sebou tvrdě bojují. Reálně ale pořídíte stejnou službu u nás za 749 a v Polsku za 244 Kč. Jde o reklamní kampaň na schopnosti pana Babiše? Kdo stojí za iniciativou? O co jde? Co udělat pro levnější tarif? 

Babiš? Nic s ním nemáme

Začněme tím, kdo stojí za iniciativou. V některých diskusích se objevilo, že aktéři jsou napojení na Andreje Babiše a je to vlastně celé jen habaďůra. Oba (Radek Súkala a Karel Punčoch) se tomu jen usmívají. "Je pravda, že jsme pro Nadaci Agrofert dělali před pár lety webovky. Pro Mafru jsme také realizovali nějakou zakázku, ale už v roce 2011, to tam pan Babiš ještě určitě nebyl. Takže všem nařčením, že za tím snad dokonce i pan Babiš sám stojí, se jenom smějeme. Není to pravda." 

Andrej Babiš pro ministerstvo financí vyjednal neomezené volání za 54 korun měsíčně, 3 GB dat za 32 korun a 10 GB dat za 109 korun. Běžný zákazník by u T-Mobilu za neomezené volání a 10 GB dat zaplatil 1 300 korun za nový tarif Mobil L s daty navíc. Měl by i neomezené SMS. 

Co kde stojí telefonování
Zatímco u nás takový balíček pořídíte za 749 korun, v Polsku ho seženete v přepočtu i za 244 Kč, ve Velké Británii za 471 Kč, v Rakousku navíc získáte i jedenáctkrát větší objem dat a tak dále.

V celosvětovém porovnání jsou na tom hůř už jen Japonsko a Maďarsko. Smutný příběh, který se však jen těžko změní, pokud někdo s nabídkami operátorů neudělá krátký proces a nepřesvědčí je, aby zlevnili.

Od slov k činům

Tak nějak uvažovali Radek Súkala a Karel Punčoch, kteří jsou díky svému úspěšnému podnikání ve světě internetu a moderních médií jako doma. "Ve středu odpoledne jsme si s dalšími kolegy v kanceláři říkali, jaké šílené částky vidíme každý měsíc na účtech za telefony. A ve čtvrtek odpoledne byla na světě stránka andrejuvtarif.cz," usmíval se po třech dnech Punčoch. 

Jejich záměr je jasný, nenechat utichnout debaty o neomezeném tarifu za 163 korun. "Chtěli jsme vyvolat diskusi. Nedopustit, aby všechno vyšumělo do ztracena. Že se jeden den zveřejní cena pro ministerstvo a za chvíli si to nebude nikdo pamatovat. Něco, o čem se obyčejným smrtelníkům může jen zdát."

Síla davu je mocná!

Využili svých zkušeností z podnikání na internetu a sociálních sítích a spustili marketingově ne úplně ojedinělou, o to zajímavější kampaň. "Chtěli jsme iniciativu nechat anonymní a nezveřejňovat, kdo za projektem stojí. Chtěli jsme vidět, co to udělá samo o sobě. Kdybychom se neobávali toho, že by se díky mylným dedukcím mohla iniciativa stočit nechtěným směrem a minout se tak účinkem, ani bychom z anonymity nevystupovali. Dnes máme přes patnáct tisíc lidí, kteří chtějí bojovat za stejnou věc," doplnil kolegu Súkala.

Co s tím?

Možná si řeknete, že je to blbost a stejně se zažitými pořádky nic neudělají. Jenomže to opravdu může být jen zdání a klamný pocit z něčeho, co tu už roky funguje. Síla tisíců je mnohem víc než jednotlivce, to je jasné. A také bere sílu z plachet operátorům, kteří tvrdí, že vyjednávat s jedním člověkem o lepších podmínkách je náročné a zabere to moc času. To je první podstatná věc.

Druhou variantou "ministerského tarifu" je neomezené volání a 3 GB dat za cenu 86 korun. Běžný zákazník by za podobný balíček (neomezené volání a 4 GB dat) zaplatil u T-Mobilu 799 korun u tarifu Mobil M. Měl by k tomu i neomezené SMS.

Druhá, možná ještě důležitější, je, že pokud operátor odmítne minimálně jednat to ceně, kterou poskytl ministerstvu, najednou bude muset hodně co vysvětlovat. "Ať nám pak řeknou, z jakého důvodu někomu ano a jinému ne. Je evidentní, že lepší ceny jdou. Nebo snad prodělávají na tarifu, který domluvil pan Babiš? Pokud ano, tak jaké výhody z toho mají? Na tohle se budeme ptát," vysvětluje Súkala. 

Dalším krokem iniciativy tak může být to, že se oba muži vydají na pobočky nebo centrály jednotlivých operátorů a budou žádat vysvětlení na kameru. "Zase chvíli počkáme, až budou naše síly ještě větší. Ale bylo by fajn přestat být národem, který si nechá vše líbit. Umím si představit živé vysílání, žádné stříhání. Ať už u operátorů, nebo na ministerstvech. Nechť vše vysvětlí," plánuje Punčoch. 

Ať jste firma, nebo jednotlivec

Možná stojí za to se alespoň podívat, o co vlastně jde. Je fajn mít klid. Na druhou stranu, když máte jako společnost náklady na mobily zaměstnanců pomalu vyšší než chod celé kanceláře, je něco špatně. Je potřeba také říct, že absolutně nikdo neútočí na Andreje Babiše jako osobu či politika. Právě naopak. V podstatě to byl on, kdo tuhle diskusi začal a svým uměním "donutil" T-Mobile k nějaké akci. Přidají se další?