SMOOTHIES: Skvělé a rychlé svačinky

Variant je mnoho, nebojte se zkoušet! Skvělý je i baby špenát!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Snažíte se jíst zdravě, ale občas se vám stane, že na všechnu tu zeleninu a ovoce vlastně vůbec nemáte chuť? Váš problém snadno vyřeší smoothies. Jde o super variantu, jak jíst pravidelněji, ušetřit čas a ještě udělat něco pro své tělo.

Smoothies jsou už dlouho ve velké oblibě všech, kteří se snaží dodržovat zdravý životní styl. O co vlastně jde a jaké jsou jeho výhody?

Co to je smoothie

Je chlazeným nebo i nechlazeným nápojem míchaným z čerstvé zeleniny nebo ovoce. Některé smoothies obsahují čistě jen zeleninu, nebo ovoce, případně kombinaci, jiné mohou obsahovat i mléko, jogurt, tvaroh a podobně. Hlavní rozdíl mezi touto zdravou variantou a mléčným koktejlem je především hustější konzistence a zdravější složení. Přidat přeslazenou zmrzlinu a spoustu cukru do smoothie by byl hřích. Do této zdravé mňamky však můžete přidat prakticky cokoliv, co máte rádi a čemu věříte, že bude dobře fungovat dohromady. Je to jen na vás.

Proč po něm saháme?

Někdy je pro nás časově náročné si připravit zeleninu a ovoce tak, abychom se na ni těšili, správně si ji ochutili a měli na ni pak opravdovou chuť. Jenomže právě když nemáme čas a jsme ve stresu, naše tělo si žádá antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu.

Řešením může být právě hodit do jednoho mixéru všechno a stisknout knoflík. I následná konzumace je časově nenáročná a určitě vám po tomto drinku nebude těžko. Díky snadnosti přípravy se dokonale hodí i pro chronické "nesnídače" a "nestíhače".

Nejzajímavější přísady

Fantazii se meze nekladou. Můžete zkusit cokoliv. Přidejte chia semínka, hořké kakao, ovesné vločky, tvaroh, karob, kakaové máslo, oříšky, burákové máslo nebo bylinky. Experimentujte a uvidíte, co vám bude sedět nejvíc. 

3 nej recepty

Zeleninová svačinka

Potřebujete: jablečnou šťávu 1 šálek, 1 šálek nakrájených jablek, ½ šálku nakrájené mrkve, ½ šálku oloupané a nakrájené okurky, 2 šálky ledu.  

Varianty a tipy: Zajímavá je kombinace jablek a celeru, případně okurky či špenátu. Úplně nový rozměr vnese do vaší svačinky červená řepa, která drink zbarví do červena! 

Snídaňový mls

Potřebujete: hrst jahod, 1 šálek mandlového mléka, banán, dvě hrsti ovesných vloček.

Varianty a tipy: Přidejte klidně i vanilku, přihoďte pár lžic tvarohu. Nebojte se ani různých semínek a oříšků, zkuste vybrat ty, jejichž chuť neudělá směs hořkou. Ráno není špatné dodat tělu i nějaký ten cukr, sáhněte po zdravějších variantách. Perfektní je agávový nebo švestový sirup, ale fungovat budou i nasekané datle.

Špenátová dobrota

Potřebujete: 3/4 šálku bílého jogurtu, půl manga, 30 gramů ananasu, 3/4 šálku mléka, 2 hrsti baby špenátu, 1 lžíce medu.

Varianty a tipy: Baby špenát je skvělou surovinou do drinku, vůbec se ho nebojte. Docela zajímavou novinkou, která také vyrobí zelenou barvu, je matcha prášek. Skvěle funguje i máta, ale tu je lepší nasekat jen jemně, aby neztratila svou vůni. Bazalka na rozdíl od máty rozemletí snese bez újmy.