Strom na kolejích a vzkaz: "Alláh je velký"

Policie nestihla vyslechnout cestující z vlaku. Ilustrační foto
 

Osobní vlak u Mladé Boleslavi najel do spadlého stromu. Policie případ prošetřuje, protože strom pravděpodobně někdo pokácel. Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že se vyšetřuje, zda nešlo o pokus o teroristický čin. Na místě se totiž našel zvláštní vzkaz.

Mohlo to vypadat jako běžná nehoda, osobní vlak najel mezi Bakovem nad Jizerou a Mladou Boleslaví do spadlého stromu. Samotná souprava vlaku byla poškozena jen lehce, především díky rychlé reakci strojvedoucího. 

Nejdříve se předpokládalo, že provoz na trati bude obnoven už za půl hodiny, jenže nakonec bylo ověření posunuto postupně až na čtvrtou hodinu odpolední. Na místě totiž probíhalo vyšetřování kriminální policie. "Došlo zde ke střetu vlakové soupravy s překážkou. Nikdo z 20 cestujících naštěstí neutrpěl žádné zranění. Okolnosti jsou předmětem policejního šetření," vysvětlila tisková mluvčí policie Lucie Nováková.

Podle  Ladislava Holomčíka, tiskového mluvčího hasičů, se záchranáři museli k místu dostávat pěšky. "Nehoda se stala v těžce přístupném terénu. V soupravě cestovalo sedm lidí, všichni byli evakuováni," dodává Holomčík. Evakuaci přitom už realizovali drážní hasiči, kteří si od nich případ převzali. 

Proč na místě vlastně vyšetřovala kriminálka?

Spadlý strom byl nejspíše úmyslně pokácený a na místě se našel nápis v češtině: "Alláh je velký". Tisková mluvčí policie Lucie Nováková se k této skutečnosti odmítla vyjádřit s ohledem na probíhající vyšetřování. 

Problém je, že drážní hasiči odvezli cestující z vlaku na nádraží a ti odtud pokračovali v cestě. Policie je však nestihla vyslechnout, a proto je teď prosí, aby se sami na policii přihlásili. 

K situaci se vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec, když na stránkách ministerstva vnitra zveřejnil, že v tuto chvíli není zřejmé, zda jde o běžnou nehodu, záměrnou provokaci nebo pokus o teroristický čin. 

"Policie provádí rozsáhlé šetření. Jakmile zjistíme další relevantní informace, budeme veřejnost informovat," slibuje ministr vnitra.