Chaos v ulicích. Antikonfliktní rodina se rozroste o "podvodníky"a střetů bude víc

Koupili byste si?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Antikonfliktní tým teď můžete potkat s cigaretou v ruce. Ano, slyšíte dobře. Nenechte se ale zmást a podívejte se raději ještě jednou. Kostým à la "Muži v černém" si může pořídit kdokoliv. Grafik, a teď už zřejmě i návrhář Tomáš Břínek, začal tyto "uniformy" kopírovat. O další konflikty spojené s antikonfliktním týmem tak zřejmě nebude nouze.

Dnes už opravdu nemůžeme věřit nikomu. Někdy přátelům, často politikům a teď i těm, kteří ač nemají s policií nic společného, nás mají chránit. No, přesněji řečeno, chránit nekuřáky od kuřáků. O rozruch se tentokrát nepostaral antikonfliktní tým, ale tyhle "drsňáky" teď vystřídal donedávna neznámý grafik. Na internetu nabízí trika a bundy za pár stovek. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby ovšem nekopíroval outfit pražských "strážců". 

Jak rozpoznat originál od kopie?
Členové antikonfliktního týmu mají na oblečení nápis Anti-conflict-team a logo Prahy 1. Hlavní problém by tedy mohl být s ochrannou známkou. "Právní oddělení nyní situaci analyzuje," sdělila nám mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Autor kopií se ale brání tím, že místo textu "Praha 1" použil své iniciály a logo je tak rozdílné.

To ale na první pohled patrné není a vzhledem k tomu, že antikonfliktní tým nemá žádné pravomoci ani "placku" v kapse, bude těžké skupiny rozeznat. "Nemám pocit, že jsem porušil zákon," vyjádřil se k situaci Tomáš Břínek. Dalo by se tak čekat, že antikonfliktní tým bude mít u sebe v příštích dnech třeba speciální průkaz. To ale zatím Praha 1 neplánuje. Zřejmě tak už následující víkend zahodíte cigaretu "zbytečně"... 

Na oblečení prý autor nechce vydělávat. "Dělám to za výrobní náklady, jde jen o recesi," říká. Jak dlouho se ho tato myšlenka asi bude držet, když objednávek je stále víc?

Pomíjivá sláva a smysl pro "nehumor"

Poté, co Tomáš Břínek zveřejnil na svém facebookovém profilu kopie uniforem, počet žádostí o přátelství roste s ním. "Nárůst fanoušků alespoň o 120 %, po takový reklamě se není čemu divit," komentují lidé na sociáních sítích. A zřejmě roste i sebevědomí autora, který je velmi stručný. "Oblečení vzniklo z pr*ele," řekl nám. 

Mluvčí Prahy 1 Veronice Blažkové už to ale jako taková legrace nepřipadá. "Rozumíme tomu, že každý umělec na sebe chce upozornit. Tak se to panu Břínkovi podařilo. Nemělo by ale docházet ke zneužívání loga." S tím, co si myslí ostatní, si ale Břínek hlavu nedělá a dál se kochá vzkazy od svých fanoušků. 

V ulicích nastane chaos

Antikonfliktní tým by měl v pražských ulicích nastolovat pořádek vždy od čtvrtka do neděle. O uplynulém víkendu zatím žádní falešní ochránci nebyli nahlášeni. Mnohem více zvláštní však je, že v oblastech, které mají muži v černém hlídat, jsme je ze soboty na neděli nepotkali. Prostě ani noha. Měli dovolenou nebo jen chuť si za rohem zapálit? Na to nám zatím nebyl schopný nikdo odpovědět.

Co tedy bude dál? Jistě můžeme říct jen jedno. Už brzy zřejmě potkáme skupinu opilých řvoucích lidí s cigaretou v ruce a nápisem na bundách Anti conflict team. A rozdíl pro nás? Tyhle už nemusíme platit my, daňoví poplatníci...