Voda si nevybírala: Takhle to odnesl Radotín

 

Dnešní rychlé povodně nejvíce potrápily obyvatele Radotína, který se ocitl během několika hodin pod vodou. Ve dvě hodiny odpoledne se musela sejít povodňová komise, která řešila, jaký bude další postup.

Povodňová komise městské části Prahy 16 se sešla se všemi pracovními skupinami, které se na pracích kolem postupující vody podílely. Bylo třeba posoudit vývoj v Radotíně od osmé hodiny ranní, kdy začaly první problémy s rozlitím místních potoků. 

V Praze by měly srážky pokračovat ještě jednu až dvě hodiny a postupně slábnout. Jejich úhrn by neměl přesáhnout 10-15 mm.

Nejhorší situace je stále v ulici K Cementárně a jejím okolí mezi ulicemi V Sudech a Vápenná. Vylila se tam voda z Šachetského potoka, který teče ve směru od Kosoře. Zality byly komunikace, zahrady a zatopila i část rodinných domů.

Dalším problémem byla lokalita Na Cikánce, kde se v oblasti nad Maškovým mlýnem rozvodněnými potoky ze směru od Zadní Kopaniny a od Chotče vylily ze svých břehů retenční nádrže.

Volat o informace můžete i na mobil: 601 309 511 a 601 309 512 nebo na pevnou linku 234 128 106.

Povodňová komise zvládla postupně kontaktovat obyvatele postižených nemovitostí a zjišťovat, co budou potřebovat, aby se dala voda odčerpat ze sklepů i zahrad. "Zajistili jsme vysoušeče i případné evakuační centrum,"  potvrdila mluvčí Prahy 16 Jana Hejerová. "Zatím naštěstí nemusela proběhnout evakuace lidí z žádné z postižených oblastí."

Jak situace vypadá teď?

Ulice Na Cikánce i K Cementárně jsou již průjezdné a bez dopravních omezení, ale se zvýšenou opatrností. Na silnici totiž pořád leží vyplavené nánosy, které jsou postupně likvidovány technickými službami. "Situace se zdá být stabilizovaná," myslí si Hejerová. 

Každopádně v Praze dnes platí první povodňové aktivity, a to až do zítřejší sedmé hodiny ranní. "Necháváme radotínské povodňové hlídky v terénu, aby monitorovaly situaci, a zavedli jsme i informační centrum na hlavní budově radnice." Snad už tedy bude klid. Nejen v Radotíně, ale i v hlavním městě i celém Středočeském kraji.