Rozprodá Kolín průmyslovou zónu? Má utržit desítky milionů. Co se chystá?

Kolínská průmyslová zóna skýtá zajímavé možnosti
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Více než rok se v Kolíně špitá o tom, že by do města měl zamířit movitý investor. Ten by měl městskou kasu obohatit o zajímavou finanční sumu. Nové informace ovšem nepůsobí zrovna optimisticky.

Velké embargo už více než rok visí nad utajovaným investorem, který měl mít zájem o lukrativní pozemky v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Podle prvotních informací se mělo dokonce jednat o mecenáše ze zahraničí. Jeho jméno se ale městu podařilo až do doby současné utajit. 

Faktem ale je, že se neutajila částka, která se měla do městské kasy v případě úspěšného jednání dostat. Pokud by se totiž investor upsal městu, pak by z toho byl nejen prodej pozemků o výměře cca 35 ha, ale také příjemná finanční injekce ve výši 143 milionů korun.

Jak to s investorem vypadá nyní?

Hra na "slepou bábu" už v rámci kolínské radnice a obyvatelstva trvá příliš dlouho. Navíc dlouhé měsíce jednání už působily vcelku neseriózně a bylo jasné, že někdo z vedení města brzy bude muset přijít s vysvětlením.

Zálabí je částí Kolín 5 a nachází se na severovýchodě města za řekou Labe. Prochází zde silnice II/125 a žije tu okolo pěti tisíc obyvatel.

"Za poslední 3 roky se v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry podařilo realizovat několik významných investičních záměrů zahraničních i tuzemských investorů," zasvětlil nás do situace Martin Tichý z kolínského odboru regionálního rozvoje a územního plánování.

Uvedl i příklady ve formě firem Ingersoll Rand, Dirac Industries, Unikom, Solarco, CCM Machinery, Tsubaki nebo Nippon Paint Coatings Czech, které přinesly stovky nových pracovních míst v oblasti, a také naznačil, že stále probíhají jednání s dalšími možnými investory. 

V rámci té nejvýznamnější části průmyslové zóny ale stále není rozhodnuto, i když je pravdou, že nastínění aktuální situace už k dispozici je. "Pokud jde o investora, který by měl zájem o významnou část pozemků v PZKO, tak s tímto investorem jsme vedli dlouhá jednání (jednání probíhala prostřednictvím společnosti Czech invest)," uvedl Tichý a potvrdil tak fakt, že styky se zahraničním investorem jsou dlouhodobějšího rázu. 

"Před dvěma týdny jsme byli Czech investem informováni, že investor změnil strategii, resp. změnilo se i vedení společnosti, a zároveň tedy že od rezervace upouští. O pozemky v PZKO aktuálně projevují zájem další možní investoři," dodal Martin Tichý. Spekuluje o tom, že zahraniční investor dal přednost někomu ze zahraničí, pravděpodobně pak Rakousku. 

Obyvatelé by v průmyslovce rádi obchod s potravinami

To by ocenili především obyvatelé kolínského Zálabí, kteří si na nedostatek možností nakupování stěžují opravdu dlouhodobě. "Optimálním řešením je obchodní řetězec, který je již v Kolíně zastoupen. Ti, co bydlí na druhé straně Labe, by tak nemuseli jezdit na Zálabí. Naopak ti ze Zálabí by mohli jezdit nakupovat právě do zóny," popsal nám před časem místostarosta města Michael Kašpar, jakým způsobem při budování projektu radnice přemýšlí. 

Zálabští prakticky ve své lokalitě netouží po ničem jiném, a to už dlouhé roky. Reálné je ale spíše umístění obchodu do průmyslové části, která ale od Zálabí není daleko. Problémem je totiž nedostatek pozemků přímo v lokalitě. Do průmyslové zóny navíc jezdí denně okolo 5 000 lidí za prací, tudíž podobné místo by si určitě nějaké obchodní centrum či větší supermarket zasloužilo.