Žena, kterou zasáhl blesk, zemřela. Co se s tělem po takovém úderu děje?

Bouřka může být romantická, ale pozor, kde se schováváte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Smutná zpráva přišla z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Žena, kterou minulý týden během silných přívalových dešťů zasáhl blesk na střížkovském sídlišti, zemřela. Stala se tak první obětí letošních bouřek. 

Každý rok je v České republice bleskem zasaženo několik lidí. Aby se to ale stalo přímo mezi domy, to je velmi ojedinělé. Čtyřiačtyřicetiletá žena bohužel tu smůlu měla v Novoborské ulici na Střížkově. Jedna verze hovoří o tom, že za její smrt může deštník, který v tu chvíli působil jako vodič blesku. Pravděpodobnější však je, že blesk udeřil vedle ní.

Zhruba 30 % lidí zasažených bleskem umírá a až 74 % těch, co přežijí, má trvalé následky.

"Mohu potvrdit, že tato pacientka zemřela," řekla mluvčí vinohradské nemocnice Markéta Ehrenbergerová s tím, že další informace k případu poskytovat nebude. Žena byla po zásahu v kritickém stavu a v podstatě se dá mluvit o zázraku, že vůbec přežila. "Došlo k zástavě krevního oběhu, záchranářům se po dlouhé resuscitaci podařilo obnovit životní funkce," tvrdil mluvčí pražské záchranky Ondřej Franěk poté, co byla žena převezena do vinohradské nemocnice. 

Smrt je téměř jistá

I když to může znít na první pohled neuvěřitelně, blesky ročně zabijí více než třiadvacet tisíc lidí po celém světě. Naše tělo se zkrátka nedokáže vypořádat se silou 300 tisíc voltů i více. Zásah trvá asi tři milisekundy. Blesk navíc okolní teplotu zahřeje na 28 tisíc stupňů Celsia. Pro člověka to znamená okamžité popáleniny třetího stupně v místě, kterým do těla vejde, a samozřejmě i tam, kudy jde zase ven. 

Popáleniny ale většinou nejsou to nejhorší. Blesk totiž způsobuje hlavně zástavu srdce i další trvalé poškození. Když lidé zásah bleskem náhodou přežijí, další zdravotní komplikace na sebe nenechají dlouho čekat. Dostaví se srdeční arytmie, poškození myokardu a plicní edém. Člověk ztratí vědomí, což nemusí být jen chvilková záležitost. Mozek bývá poškozen a dají se očekávat i poruchy spánku, ztráta sluchu, ale také krátkodobé i trvalé ochrnutí.