Konec tropů: Příští týden si neužijeme veder ani dalších supercel. Porostou houby?

Supercely, ze kterých vznikají obrovská tornáda, se u nás naštěstí nevyskytují. Tuto vyfotili v Novém Mexiku
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Po tropických dnech a vlně veder nás příští týden čeká teplotní pád do průměru. Místo opalování si tak užijeme spíš deštníků. Je to dobrá zpráva nejen pro suchem zbídačenou krajinu, ale třeba také pro houbaře.

Právě milovníci hub letos zatím paběrkují. Zatímco ve výše položených lesích se už daly najít poměrně slušné úlovky, nížiny nabízejí možná sem tam nějakou prašivku. Koncem týdne by se to mělo měnit a růst by snad konečně mohlo začít i ve Středočeském kraji. Ale žádné velké žně zatím určitě nečekejte. 

Teploty půjdou dolů postupně

Ochlazení nepřijde rychle. Ještě v pondělí se budou teploty držet kolem osmadvaceti stupňů, což večer zřejmě vyvrcholí bouřkami. Žádné drama, jako například v pátek, kdy se nad Českem "honilo" až patnáct takzvaných supercel, by se však konat nemělo. "Vše by mělo být klidnější. Ale i když to možná zní zvláštně, tak supercely u nás nejsou až takovou výjimkou," tvrdí meteorologové. Výskyt tornád se však tentokrát neprokázal, na rozdíl třeba od roku 2001, kdy se objevila v Posázaví nebo Polabí.

Supercela je typ konvektivní bouře tvořená jednou dominantní mohutnou konvektivní buňkou. V Česku se jich každý rok objeví několik desítek.

V úterý se teploty ještě udrží nad pětadvacítkou, bude to však v rámci příštího týdne naposledy. Ve středu klesnou ke třiadvaceti, ve čtvrtek a pátek bude ještě o stupínek méně. Koncem týdne se navíc přidají i větší deště, které by měly zasáhnout prakticky celé území republiky. Můžeme si tedy o víkendu sbalit košíky a konečně se těšit na pořádnou houbovou nadílku? 

"Kdo si myslí, že vyrazí hned v sobotu, tak ho asi zklamu. Tedy na procházku jít samozřejmě může, vzudch se krásně pročistí. Ale lesy se musí zmátořit, vedry dostaly dost zabrat. Když předpokládaný ráz počasí vydrží, tak po víkendu by mohlo být lépe, i co se týká růstu hub," předpovídá mykolog Jan Kostka.