Kostelní park v Nymburku v novém: Co tam vyrostlo a potěšilo místní?

Pomůže podobná plocha k zatraktivnění parku?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Atraktivní lokalita v posledních letech hodně strádala. Nikdo ji nevyužíval a evidentně nedokázala ničím obyvatele ani případné turisty přilákat. Park Na Hradišti ovšem dostává postupně novou tvář. Co nového tu vzniklo?

Vždy to tak bude. Některá místa v jednotlivých městech budou obyvatele lákat více, některá naopak méně. Velmi často ani není kličové, o jak atraktivní lokalitu se vlastně jedná. Své by o tom mohli vypravět v Nymburku.

Tam už dlouhé měsíce chátrá poměrně lukrativní plocha před u kostela sv. Jiljí, která přitom nabízí všem příjemný výhled na křesťanskou stavbu. Město tak vymyslelo způsob, jak by se přeci jenom mohl začít park využívat.

Sportem jen ku zdraví?

Jelikož je Nymburk sportovně založeným městem, tak radnici napadlo vybudovat v parku víceúčelovou plochu, která je vhodná pro hraní různých her, případně pak pro pétanque. "Tento nápad vzešel přímo z řad veřejnosti, k podobným drobným zásahům do veřejných zelených ploch přistupují v řadě jiných měst i ve zcela malých obcích," uvedl místostarosta Jan Ritter.

Pétanque je francouzská společenská hra pro dvě 1–3členná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. prasátko.

Rada města tak schválila návrh k realizaci zpevněné plochy v části parku Na Hradišti. Konkrétně se jedná o parcelu číslo 53 přímo na Kostelním náměstí, která není nijak výrazně parkově upravována a v současné době je využívána především studenty ke krátkodobému setkávání během přestávek ve výuce, případně pro venčení psů.

"V rámci oživení byla upravena část parku na plochu s mlatovým povrchem o rozměrech 9x12 metrů, která by, zejména při hezkém počasí, mohla přispět k atraktivitě parku. Místo se může stát jedním z vyhledávaných k trávení odpočinku a herním aktivitám obyvatel města," dodal mluvčí města Petr Černohous.

Navržená úprava parku byla památkovou péčí posouzena jako přípustná. Realizace se ujali pracovníci Technických služeb města Nymburk. V místě bude také doplněn odpadkový koš, upravena zeleň a přidána lavička. "Včera jsme kolem šli na procházku a je pravdou, že nás plocha zaujala. Dříve jsme si parku moc nevšímali. Určitě si pétanque někdy zajdeme zahrát," uvedl Hynek Fojtík v jedné z facebookových diskuzí.

Místo bude využívat především spolek Petanque Nymburk, který zde bude pořádat turnaje a snažit se tak lákat nové hráče pro tento oddechový a poměrně nenáročný sport, jenž rozvíjí především přesnost.

Klíčová slova: