Poděbrady chtějí kulturní sál. Vznikne z Růžového slona?

Bude v této lokalitě vůbec někdy kulturák?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Vize nového kulturního sálu v Poděbradech opět začíná dostávat reálných rozměrů. V jaké fázi se ale vše momentálně nachází? Nejedná se spíše o plané sliby?

Město i obyvatelé by už delší dobu uvítali nový kulturní sál. Hodně se o něm mluví, ovšem pro to, aby vyrostl, se zatím moc neudělalo, tedy minimálně až doposud. Současné vedení radnice totiž usilovně pracuje na tom, aby se konečně vše pohnulo kupředu.

Rozhoupat se ale musí i protistrana, tudíž majitel obchodního domu Růžový slon. Právě na tomto místě by měl sál výhledově vzniknout. Radnice má zájem o třetí a čtvrté patro domu, přičemž vlastník již tyto prostory slíbil.

Kolik kroků vlastně zbývá?

V každém případě jich již není tolik, aby se vize nezrealizovaly. Město má již příslib soukromníka o prodeji, jenže zatím pouze ústní, tudíž nic na papíře a nic v oficiální podobě.

"Společnost vlastnící obchoďák se dohodla se zájemcem, že mu objekt prodá. A on zase přislíbil, že pokud se tak skutečně stane, má zájem nám třetí a čtvrté patro prodat nebo pronajmout pro využití pro kulturní a společenské potřeby města," vysvětlil nám starosta Poděbrad Ladislav Langr.

Poděbrady řeší problém s kulturními sály už delší dobu. K dispozici mají pouze Kongresové centrum na kolonádě a to je na takové město bezesporu nedostačující.

Zajímavé je i to, že objekt byl vlastně celý původně plánován jako kulturní dům. V současnosti jedno podzemní a dvě nadzemní patra slouží ke komerčním účelům. Zmiňované 3. a 4. patro nikdy nebylo stavebně dokončeno a reálně se jedná o zhruba 25 let jen obestavěný prostor.

"Pokud dojde k dohodě, k budově by byl přistaven eskalátorový vstup. Nabízené prostory by byly po úpravách a dostavbě využity jako kulturní a společenský sál a nezbytné zázemí. V danou chvíli vidím naše šance tak 65 % na 35 %," odhadoval Langr možnosti.

Budoucí vlastník prý chce změnit celkový vzhled budovy a navíc je i připraven se radnicí bavit o parkovacím domě v rámci plochy stávajícího parkoviště přímo u obchodního domu. Ono právě toto místo je jediné, kde by něco podobného mělo smysl. Poděbrady jsou aktraktivním místem pro turisty, kteří přijíždějí především o víkendech, případně dovolených a často mají problémy zaparkovat.

"Je ostudou, že tu nemáme žádný kulturák, snad se vše konečně pohne, ale už tomu moc nevěřím," uvedl Karel Janotka v jedné z facebookových diskuzí. A lidem se moc divit nelze. Podobné plány se řeší už delší dobu a kde nic, tu nic. Teď bude především klíčové to, jak dopadnou jednání města s budoucím vlastníkem. Obě strany by měly v nejbližší době uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí, a tudíž si "kšeftík" pojistit.