V Kostomlatech zmizela věžička ze zvonice. Co se s ní stalo?

Kam se věžička z Kostomlat veze?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nešlo si toho nevšimnout. Pohled na kostel svatého Bartoloměje totiž v Kostomlatech nad Labem skýtá jednu zajímavost. Chybí mu věžička. Ta se naštěstí nikam nezašantročila, nýbrž je v opravě. Víte ale vůbec, jak moc nákladná taková rekonstrukce je?

Zvonice v Kostomlatech a obecně celý kostel sv. Bartoloměje, jehož je součástí, patří k tomu nejatraktivnějšímu, co město nabízí. Proto se samozřejmě okamžitě zaregistruje, když je něco jinak než obvykle. Zvonice z roku 1778 totiž nemá v tuto chvíli věž, kterou si odvezla firma ke komplexní opravě.

Zvonice je datována do období pozdního baroka, konkrétně roky 1775 - 1778. Stavbu v minulosti inicioval hrabě Sweerts-Sporks.

Na svém místě je naopak stále gotický zvon, který je součástí této stavby s pravoúhlým půdorysem, je z roku 1359 a řadí se mezi nejstarší a nejzajímavější v kraji.

Zajímavé je, že o opravě neví nic samotná obec. "Kostomlaty nad Labem opravu zvoničky nezajišťují a nemáme k tomu žádné informace," uvedla referentka obecního úřadu Monika Cykánová. Finance si tak církev zajišťovala sama.

Větší náklady, než by se mohlo zdát

Možná si říkáte, že podobná rekonstrukce nemůže spolknout nějakou horentní sumu, ovšem opak je pravdou. "Oprava zvonice kostela sv. Bartoloměje je poměrně nákladnou záležitostí, ač to tak nemusí vypadat," uvedl nás do celého projektu kněz Pavel Porochnavec. "Rekonstrukce bude probíhat etapově, přičemž účet se bude dělat až po samotné realizaci. Nicméně už teď víme, že se přiblíží k částce 3 milionů."

K opravám se v tomto případě přistoupilo poté, co podle posudků odborníků hrozilo zřícení vrchní části, a tedy destrukci celé památky. "Ta nejhlavnější etapa oprav by měla být snad dokončena v září letošního roku, celková oprava pak snad do konce roku 2018," přiblížil Porochnavec harmonogram. 

Zvonice je atraktivní hlavně tím, že v sobě skrývá skvost zvonařského umění, takzvaný Brikcího zvon. Obecně je však i vnitřek zvonice ve velmi špatném, doslova v havarijním stavu. Vstup je jen na vlastní nebezpečí, jelikož jsou tu ztrouchnivělé trámy a podobně. "Ani po opravě nebude běžně umožněn vstup. Spíše se otevře při zvláštních příležitostech, jako je třeba projekt Noc kostelů a podobně," dodal Pavel Porochnavec.